Evenimente Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Top 300

Companiile din industria grea care duc în spate economia

Autor: | | 0 Comentarii | 1109 Vizualizari

Cel mai important sector din activitatea economică a României este industria. Aproape un sfert din PIB este realizat de companiile din acest sector. Capital îi va prezenta și premia pe cei mai importanți jucători din industria grea în cadrul Galei Premiilor Industriei Românești.

    CONFIND CÂMPINA

Confind Câmpina, companie specializată în producerea de utilaje, instalaţii şi echipamente pentru industria petrolieră, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro şi un profit de 0,9 milioane de euro. Performanţa este de remarcat deoarece piaţa în care activează este una foarte dificilă. “Confind, ca producător de echipament petrolier, resimte deplin influenţa preţului redus al ţiţeiului. Cei care extrag ţiţei şi gaze, din România şi din alte ţări, îşi reduc programele de investiţii şi de mentenanţă şi, în acest fel, cererea de echipamente şi servicii s-a redus dramatic”, a explicat Ioan Simion, acţionarul majoritar şi preşedintele Consiliului de Administraţie, care a mai arătat şi care este secretul prin care a reuşit să menţină compania pe profit: “În aceste condiţii, Condind şi-a extins masiv activitatea în domeniul EPCC (n.r. de proiectare, achiziţie, construcţii-montaj şi punere în funcţiune) , reuşind să câştige licitaţii din ce în ce mai importante”.

      ARCELORMITTAL                  

Investiţiile majore în modernizare şi noi capacităţi de producţie au devenit o constantă pentru ArcelorMittal,  cel mai mare producător de oţel din România. Însă, anul trecut, media obişnuită, de 40 de milioane de euro, a fost cu mult depăşită. „Recent am realizat una dintre cele mai mari investiţii industriale în ţara noastră din ultimele decenii: modernizarea Furnalului 5. Proiectul a fost dificil şi amplu, dar a dat rezultatele aşteptate: acum, echipamentul este unul dintre cele mai bune din Europa. Valoarea financiară  a fost de aproximativ de 120 de milioane de euro”, au declarat reprezentanţii companiei. În prezent, se lansează un alt proiect de anvergură, în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, care are ca obiectiv o serie de modernizări la oţelărie. ”Vom investi într-un nou convertizor, un cap de turnare la Turnarea Continuă, un nou pod rulant de mare capacitate dar şi altele. În acest scop, vom opri temporar fluxul primar, fără a influenţa clienţii sau activitatea laminoarelor”, au precizat reprezentanţii ArcelorMittal.

 

    FORJA NEPTUN SA

Înfiinţată în urmă cu 15 ani, Forja Neptun SA este o firmă cu capital integral privat românesc fiind specializată în furnizarea de piese forjate de înaltă calitate, piese prelucrate şi componente, pentru o gamă largă de domenii. Forja Neptun a încheiat anul trecut cu un profit de un milion de euro, la un rulaj al afacerilor de peste 10 milioane de euro. Pentru anul în curs, investitorul prahovean Mihai Anastasescu, acţionarul majoritar al companiei se aşteaptă la o majorare cu 12% a cifrei de afaceri, ca urmare a creşterii volumului exportat. Obţinerea acestor rezultate vin ca urmare a investiţiilor constante în cercetare şi dezvoltare şi a modernizării echipamentelor pentru eficienţă maximă, care permit societăţii să optimizeze procesul de producţie, asigurând menţinerea celor mai înalte standarde calitative în acest domeniu industrial. În acest an, compania a derulat un program de investiţii de circa 800.000 de euro, care a vizat punerea în funcţiune a două utilaje moderne: o linie automată pentru producerea bilelor din oţel şi un cuptor de tratamente termice. În prezent, compania are 162 de angajaţi, iar odată cu punerea în funcţie a celor două utilaje moderne vor fi create cel puţin 15 noi locuri de muncă. 

    TENARIS SILCOTUB

Tenaris Silcotub este unul dintre cei mai mari producători români de ţevi din oţel fără sudură de diametre mici utilizate atât în industria mecanică, auto-moto cât şi în industria  petrolului şi a gazelor naturale, industria chimică şi petrochimică.  Grupul Tenaris este pe piaţa românească din 2004, având la Zalău  o fabrică pentru producţia  ţevilor fără sudură, cu o capacitate anuală de producţie de 180.000 de tone, la Călăraşi – o oţelărie, cu o capacitate anuală de producţie de 470.000 de tone şi Câmpina, unde a achizionat, în 2012, de la un investitor american, fabrica de prăjini de pompare, cu o capacitate de producţie de 500.000 de bucăţi pe an.  Din vara anului trecut, compania are  un manager român, respectiv pe Mihaela Popescu. Este prima femeie care ocupă o poziţie de Area Manager în Tenaris, la nivel global, şi va coordona operaţiunile celor trei fabrici din România (Zalău, Călăraşi, Câmpina), a centrelor de servicii (Ploieşti, Cluj) şi birourilor comerciale (Bucureşti). Anul acesta, la Zalău, Tenaris Silcotub a început construcţia unei universităţi pe platforma companiei, dedicată în mod special angajaţilor, o investiţie de 18 milioane de euro. 

 

    DAN STEEL 

DAN Steel este una dintre cele mai importante companii ale industriei metalurgice din România. De peste 25 de ani, DAN Steel activează în domeniul metalurgic al producţiei de sârmă şi produse din sârmă. Cu o capacitate de producţie ce depăşeşte 100.000 tone/an, compania acoperă nevoile clienţilor din diferite domenii precum industrie, construcţii şi agricultură. În ultimii doi ani, din cauza lipsei de lucrări de anvergură în infrastructură, piaţa în care activează compania a avut de suferit. Compania a reuşit să se menţină în zodia rezultatelor pozitive în anul trecut şi în 2017, pregătind terenul pentru perioada următoare prin noi investiţii. Astfel, eforturile companiei s-au concentrat pe inovaţie tehnologică, eficientizare  şi dezvoltare. În acest sens, s-a început înlocuirea echipamentelor cu altele mai performante şi liniile de producţie au fost modernizate. Obiectivele companiei pentru perioada următoare sunt: maximizarea eficienţei energetice, reducerea costurilor de producţie şi încadrarea în normele europene de mediu. “Strategia noastră a prevăzut investiţii în dezvoltare şi retehnologizare, astfel: în 2016, s-au investit 6,5 milioane de euro, iar în 2017 o sumă de încă 4 milioane de euro”, ne-au transmis reprezentanţii companiei. 

    ALRO SA

 

După patru ani consecutivi cu rezultate negative, Alro - cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est-, a reuşit în 2016 să obţină un profit net de 15 milioane de euro. Anul trecut, compania a fost selectată ca furnizor de aluminiu de către Airbus, cel mai important producător de aeronave. Acordul a fost încheiat pe o perioadă de mai mulţi ani, începând cu 2017. În acest an, Alro a îmbrăcat haina de sărbătoare. Compania a aniversat luna trecută 20 de ani de la listarea pe Bursa de la Bucureşti şi 15 ani de la privatizare. În cele două decenii, Alro a realizat investiţii continue în modernizare şi dezvoltare, de aproximativ 680 mil. dolari. Doar anul acesta, compania şi-a pregătit investiţii de peste 41 milioane de dolari, mai mult de jumătate din buget fiind alocat pentru achiziţia de tehnologie pentru extinderea gamei de produse. În felul acesta, Alro îşi poate extinde portofoliul de clienţi, cu accent pe industrii sofisticate, cum sunt cea aeronautică şi auto, poate creşte eficienţa echipamentelor şi menţine continuitatea proceselor tehnologice. Pentru pregătirea profesională a potenţialilor viitori angajaţi, compania a încheiat mai multe parteneriate cu universităţi din România.

    FAIST MEKATRONIC

Faist Mekatronic este unul dintre cei mai mari furnizori de piese turnate din aluminiu pentru infrastructura telecom şi industria auto şi este parte a grupului britanic Faist. Anul trecut a angajat alţi 200 de oameni la fabrica din Oradea, unde lucrează, în total, circa 1.600 de angajaţi.  Tot în 2016, compania a investit aproximativ 10 milioane de euro în  realizarea propriei matriţe pentru dezvoltarea produselor şi  într-o secţie de asamblare. Grupul britanic Faist, care produce componente pentru companii precum  Nokia Siemens Network şi Ericsson Network, a venit în România în 2005, iar şase ani mai târziu a investit 25 de milioane de euro în fabrica de componente din Oradea. Britanicii sunt prezenţi pe piaţa locală şi prin companiile Faist Metalworking din Oradea (producător de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice) şi Faist România din Topoloveni, judeţul Argeş (producător de piese şi accesorii pentru autovehicule şi motoare).

    ROMARM

 

Principalul producător şi exportator direct de produse militare din România, Compania Naţională Romarm a fost înfiinţată în anul 2000 prin fuziunea celor mai importante fabrici ale Industriei Româneşti de Apărare şi este principalul furnizor de echipament militar, muniţie şi servicii de întreţinere. ROMARM este o structură tip holding cu capital 100% românesc, care are în subordine 15 filiale, sub autoritatea Ministerului Economiei. Compania de stat are, în total 7.300 de angajaţi şi a făcut recrutări şi în acest an, conform site-ului companiei. Cifra de afaceri a fost de 111,4 milioane de lei (24,5 milioane de euro) în 2016 iar profitul a fost de 131 de mii de lei (29 de mii de euro).  În 2015, cifra de afaceri a fost de 111,5 milioane de lei (24,6 milioane de euro), însă profitul a fost semnificativ mai mare, respectiv de 4,9  milioane de lei (1,08 milioane de euro).  Tot anul trecut, Compania Naţională Romarm a discutat cu americanii de la Fiat-Chrysler cu care ar dori  un parteneriat pentru contrucţia unui model militar de Jeep într-o fostă fabrică de tancuri din Bucureşti. Masina care ar putea să fie produsă la filiala Romarm, este Jeep J8.

    PROINVEST GROUP SRL

Proinvest Group, companie specializată în prelucrarea oţelului, a fost înfiinţată de soţii Vasile şi Petronela Sandu în anul 2000 ca o companie privată pentru a oferi servicii de proiectare în construcţii. Astăzi, Proinvest Group a ajuns o companie multiprodus, care dezvoltă, produce şi comercializează o gamă diversă de componente şi sisteme din oţel pentru construcţii, inginerie şi industrie, de la simple componente pentru construcţii şi până la scule şi componente de înaltă precizie. Compania a avut, în 2016, o cifră de afaceri de 21 de milioane de euro şi un profit net de circa 700 de mii de euro. Produsele fabricate la Paşcani au ajuns în 28 de ţări precum Germania, Ucraina, Madagascar, Arabia Saudită sau chiar SUA. Mai mult, extinderea companiei continuă, având un plan de investiţii, început în anul 2015 şi care va dura până în 2020, de circa 22 de milioane de euro. Sumele vor fi direcţionate către modernizarea, retehnologizarea şi dezvoltarea de noi produse pentru fabrica de scule, dispozitive şi accesorii pentru prelucrarea oţelului, creşterea capacităţii de producţie profile speciale pentru tehnica liniară, şi dezvoltarea de noi produse pentru domeniul construcţiilor (panouri sandwich şi parapeţi metalici).

    TMK-ARTROM SLATINA

ArtRom Slatina este o uzină de ţevi, din perioada comunistă, care aproape de pragul falimentului, şi-a găsit în anul 2006, un investitor străin, respectiv, grupul rusesc TMK. După un program amplu de investiţii, care se ridică la câteva sute de milioane de euro, compania a reuşit să ajungă unul dintre cei mai importanţi producători de ţevi din otel fără sudură pentru aplicaţii industriale din Europa, având o capacitate de 200.000 tone ţeavă pe an. Doar în acest an, TMK-Artrom a investit 40 de milioane de euro într-o nouă secţie de tratamente termice. Aproape 80% din producţie pleacă la export spre ţările Uniunii Europene dar şi în SUA, Canada, Rusia, Brazilia, Turcia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Maroc, Egipt. În primele şase luni din acest an, compania ArtRom Slatina a raportat un profit de 18 milioane de lei şi o cifră de afaceri de peste 516 milioane de, în creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Ziare.com

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.