Ministerul Economiei a lansat în dezbatere elaborarea Strategiei de reindustrializare a României. Excelent! Nouă, românilor, ne place să dezbatem. Înainte de dezbaterea mai largă, Ministerul a găzduit săptămâna trecută prima întâlnire a proaspetei Comisii Consultative de Elaborare a Documentului de Politică Industrială (CCEDPI), condusă de ministrul Varujan Vosganian. Potrivit agendei asumate, până în luna septembrie va fi finalizat Documentul de Politică Industrială, care va conţine Strategia de Reindustrializare a României, ce urmează a fi asumată de Guvern.

Strategia presupune o evaluare riguroasă a industriei româneşti în prezent şi identificarea principalilor poli de creştere. Fizic, în mapă, se va concretiza într-o hartă economică şi într-una a parcurilor industriale. Chiar cu riscul de a vă fi obosit deja cu titlurile de Plenară, trebuie să mai menţionez că strategia va fi corelată cu politica industrială a UE şi  cu programele de atragere a fondurilor europene, iar ca utilitate hărţile respective vor fi „instrumente pentru investitorii străini şi români“.

În mod remarcabil, din CCEDPI face parte  chiar şi un industriaş român, Valer Blidar de la Astra Vagoane, ba chiar are reprezentant şi o mare bancă românească, CEC. Restul membrilor sunt fie multinaţionale, asociaţii ale oamenilor de afaceri sau breslaşi, fie teoreticieni, funcţionari ori jurnalişti. Vorbim deci de o Comisie ceva mai solid încropită decât tradiţionala Comisie pe care o facem noi, românii, când ne apucăm de-o treabă. Şi oricum, e mare lucru să fii responsabil cu un proiect atât de grandios, de esenţial, chiar în condiţiile în care devine evident că asistăm la o schimbare de paradigmă în economia mondială, că banii tăi nu mai sunt banii tăi, că băncile iau, că guvernele sunt complice.

Deşi treaba unor jurnalişti este să observe de pe margine, dacă e cazul să chicotească la ridicol sau să ţipe la abuzuri şi nu să dea sfaturi preţioase ori să-şi asume proiecte guvernamentale, nu ne putem abţine să nu venim în ajutorul Comisiei. În iunie 2010, Ministerul Economiei a comandat Grupului de Economie Aplicată un studiu intitulat „Reindustrializarea României: Politici şi Strategii“, studiu coordonat de Liviu Voinea, actualul ministru pentru buget. Studiu foarte bun de altfel, poate puţin desuet în ceea ce priveşte prognozele. Nu demult, în noiembrie anul trecut, pe atunci ministrul economiei, Daniel Chiţoiu declara că are o strategie de reindustrializare, principalele domenii vizate fiind cel energetic şi cel al construcţiilor de maşini, atenţie, strategie inclusă în Programul de Guvernare. Au fost strategii similare şi înainte, au făcut şi Boc, şi Tăriceanu. Prea vechi şi prea din alte guvernări.

Totuşi, ultimele două strategii (presupunând că Daniel Chiţoiu chiar văzuse cu ochii lui respectiva strategie) sunt realizate destul de recent de doi actuali miniştri, vecini de fotoliu şi de Program de Guvernare cu Varujan Vosganian. Iar cu asta am atins şi marea problemă a reindustrializării. Absolut toate guvernele şi toţi miniştrii economiei au elaborat strategii teoretice, şi nici măcar unul n-a pus în aplicare vreuna.

CĂTĂLIN ALISTARI,
publisher