Comisia Europeană pregătește o taxă pentru oamenii care au centrale de apartament

În acest context, Răzvan Nicolescu, de la Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, este de părere că o astfel de taxă va fi introdusă în toată Europa.

„Exista discuţii şi mă aştept ca o astfel de taxă să fie introdusă în toată Europa, probabil înainte de 2025-2026. Deja există în câteva state membre ale UE, Germania, Polonia”, a spus Răzvan Nicolescu.

Totodată, Dumitru Chisăliță, de la Asociația Energia Inteligentă, susține că o posibilitate pentru cei care stau la casă reprezintă pompele de căldură, respectiv centralele pe peleti.

„Cred că trebuie să avem în vedere că România, în ultimii 30 de ani, a avut o politică puternică pro-instalare gaz pentru încălzire. O posibilitate pentru cei care stau la casă reprezintă pompele de căldură, respectiv centralele pe peleti. Sistemul care rămâne este încălzirea electrică, dar este mult mai scumpă”, a explicat Dumitru Chisăliță.

Mulţi dezvoltatori imobiliari au ales deja să instaleze centrale de bloc

Trebuie menționat că mulţi dezvoltatori imobiliari au ales deja să instaleze centrale de bloc, renunțând astfel la cele individuale.

„Ne dorim ca clădirile noastre să consume cât mai puţini combustibili. Estetic este mult mai bine. Nu există o lege. A fost la un moment dat o iniţiativă, de interzicere a centralelor de apartament”, a declarat Antoanela Comșa, Asociația Investitorilor Imobiliari din România.

Așadar, reprezentanţi de la Ministerul Energiei au punctat că vor fi programe de finanţare pentru noile construcţii.

„Dezvoltatorii imobiliari sau persoanele fizice care doresc să dezvolte noi unităţi locative vor avea acces la fonduri, la granturi, pentru a le echipa cu noi instalaţii de producere a energiei şi a agentului termic din surse regenerabile”, a transmis Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Sursă foto: Dreamstime