Mai exact, potrivit unui comunicat transmis de Executivul comunitar, Comisia Europeană a decis vineri să trimită României o scrisoare suplimentară de punere în întârziere pentru nerespectarea normelor UE privind tratarea apelor urbane reziduale (Directiva Consiliului 91/271/CEE) în marile zone urbane.

Se pare că această scrisoare de punere în întârziere reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement.

Astfel, potrivit sursei citate, România mai are la dispoziţie doar două luni ca să remedieze deficienţele, în caz contrar, Comisia Europeană poate decide să trimită un aviz motivat.

Ce trebuie să facă România

Conform Directivei, România are de făcut o serie de schimbări. Mai exact, oraşelor li se cere să pună în aplicare infrastructura necesară pentru colectarea şi tratarea apelor lor reziduale urbane. Acest lucru se întâmplă în contextul în care apele reziduale netratate pot pune în pericol sănătatea umană şi pot polua lacurile, râurile, solul, apele de coastă şi subterane.

De asemenea, obiectivul Pactului verde european este să orienteze UE către reducerea la zero a poluării, care să aducă beneficii sănătăţii publice, mediului şi neutralităţii climatice.

În același timp, conform celor mai recente date furnizate de autorităţile române, în timp ce unele aglomerări mari nu au asigurat colectarea adecvată a apelor reziduale urbane, s-a constatat că cele suplimentare nu sunt conforme, informează Comisia Europeană. 188 de mari aglomerări încă nu sunt conforme cu obligaţiile de colectare a apelor reziduale urbane, prevăzute de legislaţia UE, în timp ce 192 de mari aglomerări nu respectă obligaţiile de tratare secundară, iar 193 de mari aglomerări nu îndeplinesc cel mai strict tratament.

Prin urmare, Comisia trimite vineri o scrisoare de punere în întârziere către România. Acest caz face parte dintr-o acţiune orizontală care implică 12 state membre, care toate au beneficiat de derogări temporare în temeiul tratatelor lor de aderare.