Mai exact, potrivit Reuters, Comisia Europeană a decis să nu reînnoiască contractele pentru vaccinurile COVID-19 de anul viitor cu companii precum AstraZeneca și Johnson & Johnson (J&J).

„Comisia Europeană, în acord cu liderii multor țări UE, a decis că nu vor fi reînnoite la expirare contractele cu companiile care produc vaccinuri cu vector viral”, scrie La Stampa, citată de Reuters.

Totodată, potrivit sursei citate, Bruxelles-ul ar prefera să lase deoparte cele două vaccinuri și să se concentreze asupra celor care folosesc tehnologia ARN messenger (ARNm), cum ar fi Pfizer și Moderna.

În același timp, Comisia Europeană a mai solicitat și o serie de clarificări de la Johnson & Johnson cu privire la anunțul „complet neașteptat” al companiei privind întârzierile în livrările de vaccin COVID-19 către UE. Anunțul a fost făcut în cursul zilei de marți, de un oficial al UE, pentru Reuters.

SUA întrerupe vaccinarea cu Johnson & Johnson

De menționat este faptul că, în urmă cu o săptămână, Agenția Europeană a Medicamentului anunța că a început să examineze rapoarte legate de cazuri de sângerări la persoane cărora le-a fost administrat vaccinul produs de Johnson & Johnson, alături de cazurile de la vaccinul AstraZeneca.

Decizia vine în contextul în care șase femei care au fost vaccinate cu vaccinul Johnson & Johnson au dezvoltat cheaguri de sânge, scrie NYT.

În acest context, Guvernul Statelor Unite are în plan să întrerupă administrarea vaccinului Johnson & Johnson, iar la câteva zile distanță a venit și decizia Comisiei Europene de a nu reînoii contractele.

De menționat este faptul că, patru cazuri serioase de cheaguri de sânge cu trombocite scăzute, dintre care unul fatal, au fost raportate după imunizarea cu vaccinul produs de Janssen, filiala europeană a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson.

Totodată, trebuie subliniat faptul că, anterior FDA stabilise că nu s-a stabilit o legătură între apariția cheagurilor și vaccinarea cu Johnson & Johnson.