Împrumutul destinat recapitalizării băncilor elene a fost acordat în aprilie de Fondul de stabilitate financiară din Grecia (HFSF), ca parte a planului băncilor de a-şi majora capitalul.

Comisia Europeană a anunţat vineri că a aprobat ajutorul pentru o perioadă de şase luni, perioadă în care autorităţile de la Atena vor prezenta detaliile implementării planului de recapitalizare şi va analiza dacă ajutorul respectă reglementările europene. Băncile din Grecia au înregistrat pierderi de aproximativ 28 de miliarde de euro în urma operaţiunii de restructurare a datoriilor ţării.

Separat, Comisia Europeană a aprobat ajutorul public de 1,7 miliarde de euro pentru Proton Bank şi a anunţat că va investiga planul de restructurare pentru noul grup creat. Anul trecut, Banca Centrală a Greciei a descoperit în conturile Proton Bank, o instituţie cu o reţea de 31 de sucursale şi o valoare de 27,2 milioane de euro, o gaură de 51 milioane de euro. În octombrie 2011, Banca Greciei a naţionalizat Proton Bank.

Banca Centrală a Greciei a anunţat instituţiile elene de creditare că trebuie să menţină anul acesta un indice de bază de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 10% deşi acest criteriu ar putea fi redus la 9%, conform cerinţelor stabilite de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Băncile elene au termen până la sfârşitul lunii august să-şi implementeze planurile de majorare a capitalului, iar dacă nu reuşesc să îndeplinească noile cerinţe vor trebui să apeleze la Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HSFS) pentru recapitalizare.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
SURSA: Agerpres