Premieră la nivel european! Avem deja primele trei state membre ale Uniunii care au primit tranșe din fondul european de relansare de 800 de miliarde de euro.

Este vorba despre Portugalia, Luxemburg şi Belgia. Acest fond este destinat să ajute statele membre să îşi revină din pandemie şi să facă economiile lor mai verzi şi mai digitale, notează agenția Reuters.

Cât au primit fiecare din cele trei țări?

Aceste prefinanţări reprezintă doar 13% din sumele totale alocate pentru fiecare din cele trei ţări.

Comisia Europeană a eliberat 2,2 miliarde de euro pentru Portugalia, 770 milioane de euro pentru Belgia şi doar 12,1 milioane de euro pentru Luxemburg.

Comisia Europeană a alocat, ȋn total, Portugaliei o sumă totală de 16,6 miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi, 5,9 miliarde de euro sub formă de granturi pentru Belgia şi 93,4 milioane de euro sub formă de granturi pentru Luxemburg.

Banii vor veni ȋn continuare, ȋn noi tranşe, ȋn funcție de implementarea obiectivelor şi reformelor prevăzute în fiecare din planurile naţionale.

PNRR-urile altor țări, printre care și România, mai așteaptă; până acum, au primit undă verde 16 state europene

Numărul total de PNRR-uri aprobate de miniştrii de Finanţe din UE a ajuns la 16, printre acestea fiind şi planurile depuse de toate marile economii ale blocului comunitar. Există ȋnsă și planuri care urmează a fi evaluate la o dată ulterioară, pe această listă fiind inclusiv PNRR-ul României.

Pentru a primi bani, fiecare guvern trebuie să detalieze cum intenţionează să cheltuie partea care îi revine, cu condiţia ca cel puţin 37% din fonduri să meargă spre obiective verzi, precum reducerea emisiilor de CO2, şi cel puţin 20% pentru a face economia mai pregătită pentru epoca digitală.

Planurile naţionale sunt evaluate de Comisia Europeană, pentru a se asigura că îndeplinesc toate criteriile, şi apoi de Consiliul miniştrilor de Finanţe, înainte ca banii să fie transferaţi. Guvernele statelor membre vor primi, în avans, doar 13% din partea lor de bani, iar tranşele viitoare vor veni de două ori pe an, după finalizarea unor ţinte de investiţii şi reforme convenite.

Sursa foto: Dreamstime