„Nu avem timp să verificăm calitatea tuturor informațiile care ne sunt furnizate, așa că ne bazăm pe informațiile pe care ni le dau companiile, că lucrurile sunt adevărate. De aceea am anunțat astăzi (joi, n.r.) că am dat Facebook o amendă de 110 milioane de euro, pentru că ne-a furnizat informații eronate când a preluat WhatsApp”, a spus oficialul european.

Ea a precizat că, în 2014, când Comisia Europeană a avizat această fuziune, Facebook a arătat că nu poate lega automat utilizatorii de WhatsApp la profilurile de Facebook, însă, doi ani mai târziu, s-a demonstrat că această legătură între cele două rețele se face automat.

„Cu alte cuvinte, au făcut exact ce Facebook ne-a spus că nu poate face. Am decis să amendăm compania cu 110 milioane de euro. Facebook a cooperat în investigația noastră, a adus aceste modificări în atenția noastră și a admis că a încălcat regulile. Mulțumită acestei cooperări, amenda este mai mică decât ar fi fost în alte circumstanțe”, a mai spus Vestager.

Potrivit acesteia, amenda nu afectează decizia Comisiei Europene de a aproba fuziunea dintre cele două companii.

„Noi în 2014 am simulat ce s-ar putea întâmpla dacă utilizatorii WhatsApp vor fi automat conectați la profilul de Facebook și am stablit că nu ar afecta concluzia noastră. De aceea nu a fost nevoie de a revoca decizia de a aproba fuziunea. Dar acest lucru nu schimbă principiul: dacă primim informații greșite sau eronate nu ne putem face treaba repede și corect. Este ceva ce nu trebuie să acceptăm și nu vom accepta”, a subliniat comisarul european.

Comisia Europeană a decis joi să aplice rețelei de socializare online Facebook o amendă de 110 milioane de euro întrucât compania americană a oferit informații inexacte în timpul anchetei Uniunii Europene cu privire la achiziționarea aplicației mobile WhatsApp, relatează AFP.

”Decizia de astăzi trimite un semnal puternic companiilor, arătând că ele trebuie să respecte toate aspectele regulamentelor UE privitoare la fuziuni, inclusiv obligația de a furniza informații exacte”, a declarat comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager.

Totodată, Facebook a precizat că a acționat „cu bună credință”, iar „greșelile sale nu au fost intenționate” și a încercat tot timpul să furnizeze informații precise Comisiei Europene.AGERPRES