La finalul primei jumătăţi a anului în curs, pe primul loc se situează comerţul cu amănuntul – 2.817 insolvenţe, urmat de comerţul cu ridicata şi distribuţie – 2.107, construcţii – 1.882, servicii pentru întreprinderi – 1.060, hoteluri-restaurante – 889, transporturi – 774, fabricarea lemnului şi a produselor din lemn – 351, agricultură – 330, fabricarea articolelor textile, de îmbrăcăminte şi încălţăminte – 324, industria alimentară şi a băuturilor alcoolice – 281.



Analizând evoluţia cazurilor de insolvenţă pe rol în ultimii 5 ani, se observă o tendinţă de consolidare a gradului de concentrare a volumelor în primele trei, respectiv cinci sectoare, potrivit Coface România. Astfel, ponderea primelor trei sectoare care au înregistrat cele mai multe dosare pe rol în insolvenţă în cifre absolute a variat în ultimii cinci ani între 50% – 54%, iar pentru primele 5 sectoare între 65% – 70%.



'Aceste ponderi nu sunt întâmplătoare şi sunt determinate de factori structurali, precum distribuţia sectorială a tuturor firmelor active la nivel naţional. Astfel, primele cinci sectoare care înregistrează cel mai ridicat număr al insolvenţelor acoperă o pondere similară şi din punctul de vedere al firmelor totale active', precizează compania de evaluare a riscului.



Din analiza Coface, realizată pe baza datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, rezultă că, pe parcursul primului semestru al anului 2014, s-au deschis 12.453 de insolvenţe noi, în scădere cu aproximativ 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, când s-au deschis 13.855 de proceduri noi de insolvenţă.