ANM a emis sâmbătă seară avertizări de Cod Roșu pentru județele Tulcea și Constanța din cauza unor fenomene meteorologice extreme. Avertizările vizează posibile scurgeri puternice de pe versanți, alunecări de teren, creșteri rapide ale nivelului apei în râuri mici și potențiale inundații locale.

În Tulcea, avertizările se concentrează pe bazinele hidrografice Slava și Hamangia, iar în Constanța, pe Nuntași, Săcele, Corbu, Casimcea (până la confluența cu râul Cartal) și Valea Neagră. De asemenea, se așteaptă risc de vânt puternic cu viteze de peste 100 km/h în localitățile Jurilovca, Sulina, C.A. Rosetti și Sfântu Gheorghe.

Avertizarea este în vigoare până duminică la ora 01:00. Autoritățile au emis mesaje de avertizare (RO-alert) pentru a informa populația din zonele afectate de condițiile meteo extreme. Pompierii intervin pentru a îndepărta arborii căzuți pe drumuri, iar salvatorii sunt activi în Babadag, unde un copac a căzut peste o casă. Până în acest moment, nu au fost raportate victime, conform informațiilor transmise de ISU Tulcea.

Ce trebuie să știe șoferii

Potrivit informațiilor de la Centrul Infotrafic, în seara de sâmbătă, condițiile de circulație în județele Constanța și Tulcea sunt afectate de ploi abundente și vânt puternic, ceea ce limitează vizibilitatea. Conducătorii auto sunt îndemnați să evite să călătorească în aceste zone pentru siguranța lor.

Centrul Infotrafic al Poliției Române a anunțat că în județele Constanța și Tulcea sunt în vigoare coduri roșii pentru ploi și vânt, condiții care afectează circulația rutieră. Ploile abundente și vântul puternic reduc vizibilitatea în aceste zone.

„Nu există restricții de trafic pe drumurile naționale sau pe autostrăzile A2 și A4, însă carosabilul este umed și prezintă acumulări de apă în multe locuri”, a precizat sursa menționată.

Reprezentanții Centrului Infotrafic au transmis că recomandă conducătorilor auto să evite deplasările în acele zone și să amâne călătoriile până când condițiile meteorologice se vor îmbunătăți. De asemenea, au subliniat importanța acordării unei atenții deosebite locului de parcare al autovehiculelor, având în vedere că au existat cazuri în care copaci au căzut peste acestea în interiorul localităților. În cazul în care se află în trafic, s-a sugerat găsirea unui loc adăpostit pentru a aștepta încetarea condițiilor meteorologice și adoptarea unei conduite prudente, evitând manevrele riscante și fiind atenți pe tot parcursul traseului. Mesajul a fost că trebuie să conducă responsabil și cu mare atenție.