Florin Cîțu, premierul României, a vorbit despre subiectul privind indemnizația artiștilor. O jurnalistă l-a întrebat cine sunt beneficiarii acestor bani, fiind vorba despre artiștii din România care și-au reluat activitatea, însă sunt afectați în continuare de pandemie. Mai mult, aceștia vor primi sumele timp de trei luni după încheierea stării de alertă.

Anunțul lui Florin Cîțu

“Corect, acest lucru se extinde până la finalul stării de alertă. Se acordă celor cu drepturi de autor și drepturi conexe, aceștia sunt artiștii”, a spus premierul.

Întrebat câți bani va primi fiecare artist, premierul a spus că nu are datele în acest moment și calculele nu sunt făcute, însă cine se va încadra în normele proiectului, va primi banii. Conform calculelor jurnaliștilor, ar fi vorba de 30.000 de beneficiari, iar suma s-ar situa undeva pe la 1300 de lei.

“Asta depinde de fiecare. Nu am datele în acest moment. Nu am calculele în acest moment, poate este un calcul foarte bun (a spus Cîțu după ce o jurnalistă a spus că ar fi vorba de 1300 de lei de beneficiar). Toți cei care se încadrează în acest act normativ vor beneficia. Pentru persoanele care beneficiază de acest drept se reglementează actualizarea nivelului câtigului mediu brut. Se și actualizează salariul mediu brut. Că sunt 5.000, că sunt 30.000, se vor califica”, a spus Cîțu în conferința de presă.

Ce spune proiectul de act normativ

Potrivit calculelor Guvernului, măsura s-ar aplica pentru aproximativ 5.500 persoane și familiile acestora, iar la o sumă medie acordată/lună de 2.253 lei brut, efortul bugetar lunar ar fi de 12,39 milioanei lei.

Guvernul a calculat sumele necesare pentru o perioadă de 6 luni, deci pentru a doua jumătate a anului în curs, iar impactul bugetar estimat este de aproape 74,35 milioane lei, dar peste 30,85 milioane lei se vor întoarce la bugetul de stat prin plata impozitelor (4,83 milioane lei) și contribuțiilor de asigurări sociale (26 milioane lei).

OUG a fost adoptat joi

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care informează că artiștii vor beneficia în continuare de sprijin, prin acordarea unei indemnizații de 41,5 procente din câștigul salarial mediu brut.

”Prin Ordonanța de urgență adoptată astăzi în ședința de Guvern, artiștii din domeniile încă afectate de limitări vor putea beneficia în continuare de sprijin, prin acordarea unei indemnizații de 41,5 % din câştigul salarial mediu brut.

Vor beneficia de această indemnizație persoanele care au realizat venituri din contracte de drepturi de autor sprijinite prin măsura șomajului tehnic (75% din câştigul salarial mediu brut), măsură care își încetează aplicarea de la 1 iunie 2021 ca urmare a reluării activităților culturale și artistice.
Măsura adoptată astăzi, de care ar putea beneficia un număr de 5 500 de artiști, se va aplica începând din această lună, pe toată durata stării de alertă și 3 luni după încetarea ei.

Indemnizația de 41,5% se acordă numai în cazul reducerii timpului de muncă și/sau a veniturilor, fiind necesară depunerea unei cereri însoțită de o declaraţie pe propria răspundere.”, este mesajul ministrului Muncii, Raluca Turcan.