Klaus Iohannis a convocat ședința CSAT pentru vineri, de la ora 12.00, la Palatul Cotroceni, cu scopul de a analiza solicitările ministrului Apărării referitoare la ocuparea unor posturi în conducerea Armatei României, a informat Administrația Prezidențială. ”Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării în data de 28 decembrie a.c., începând cu ora 12:00, la Palatul Cotroceni, pentru a analiza solicitările ministrului apărării naționale referitoare la ocuparea unor posturi în conducerea Armatei României”, a precizat Președinția într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

Ministrull Apărării Naționale, Gabriel Leş, a anunțat că nu va prelungi mandatul actualului șef al Armatei, generalul Nicolae Ciucă. “Nu voi prelungi acest mandat al șefului Statului Major al Apărării. Legea prevede un mandat de patru ani de zile, cu posibilitatea prelungirii acestui mandat. Din ceea ce m-am uitat eu în arhive, a fost o singură situație în care s-a prelungi mandatul unui fost șef al Statului Major al Apărării și am dorit să mențin aceeași cutumă. Nu vreau să ajung să vă spun care este părerea mea despre generalul Ciucă pentru că am lucrat cu dânsul aproape doi ani, știu capacitățile domniei sale, știu ce a făcut pentru Armata României și ce poate face”, a declarat Gabriel Leș, la Antena 3. Întrebat ce se întâmplă dacă președintele refuză noua propunere pentru conducerea Statului Major al Apărării, ministrul Apărării a precizat: “Nici nu vreau să mă gândesc la așa ceva. Discutăm de Armata României și despre un mandat care este la încheiere în acest moment. Nu cred că mă pot gândi la așa ceva din partea președintelui”.

Mandatul șefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, se încheie pe 31 decembrie 2018. Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu cel mai înalt rang de conducere din armată. Acesta este numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul primului-ministru şi are un mandat de patru ani. Potrivit legii, şeful Statului Major poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre cei trei șefi ai categoriilor de forțe Terestre, Navale sau

Ultima ședință CSAT a avut loc pe 19 decembrie, după ce reuniunea din 11 decembrie a Consiliului Suprem de Apărare a Țării a fost suspendată de șeful statului. Numărul militarilor români care vor participa la misiunile din exterior crește în anul 2019 cu 127 de oameni, au decis miercuri membrii CSAT. O altă decizie este legată de planul de înzestrare al Armatei pentru perioada 2019-2028.