Pe lângă resetarea carierei politice, toate aceste dosare vor beneficia și de ștergerea prejudiciilor – banii confiscați vor fi dați înapoi. Cele mai multe dintre aceste dosare, în cazul în care vor fi rejudecate în urma măsurii luate de Tudorel Toader, vor constata prescrierea faptelor. Care sunt faptele judecate din 2014 încoace la Înalta Curte de Casație Justiție în complet de cinci judecători? Sunt fapte de corupție, 52 de dosare, de evaziune fiscală, dar și de trădare de țară prin transmitere de secrete, precum și de terorism – condamnarea lui Mustafa Tartousi, din dosarul Omar Hayssam, susține Europa Liberă.

Cine beneficiază de pe urma Ordonanței lui Tudorel Toader? Politicienii – 56 cu dosare de corupție sau fapte asimilate, 19, în conflict de interese. Dintre ei, 18 foști miniștri în diferite guverne.

Dosarul lui Liviu Dragnea pentru referendum, doi ani de închisoare cu suspendare, cu 4 ani de încercare, sentință din 2015. O contestație în anulare pe care ordonanța lui Tudorel Toader i-ar permite-o ar constata prescrierea faptei. Data săvârșirii faptei este 29 iulie 2012, iar limitele de pedeapsă pentru infracțiunea pentru care a fost condamnat sunt între 1 și 5 ani de închisoare. Astfel, termenul de prescripție este de 5 ani, la care s-ar putea adăuga încă 2,5 ani. Așadar, la finalul anului 2019, fapta se prescrie. Adică, în plină campanie electorală pentru alegerea președintelui țării.
Cătălin Voicu (fost senator PSD) nu ar scăpa doar de cazier – condamnare la închisoare de șapte ani pentru trafic de influență și abuz în serviciu, prin prescripția faptei. Voicu este șters și de la plata prejudiciului – 200.000 de euro și 119.000 lei.
Miron Mitrea ( ministru al transporturilor și fost parlamentar-lider PSD) este iertat de plata a 327.928 de lei, suma care i-a fost confiscată în dosarul în care a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul ”Mită pentru casa mamei”. Faptele s-au prescris deja, închisoarea a executat-o, așadar contestația în anulare îi deschide miza banilor recuperați. Mitrea însă, fost lider al PSD până în 2004, mai are un dosar din 2014, pentru corupție, alături de Irina Jianu, șefa Inspectoratului de Stat pentru Construcții în timpul guvernării Năstase.
Cătălin Rădulescu, deputat PSD, proaspăt numit în conducerea Camerei Deputaților. Înaltul demnitar PSD are trei dosare la Înalta Curte și are o condamnare cu suspendare, de 1, 6 ani, pentru dare de mită, fapta datând din ianuarie 2013-februarie 2014. Prescrierea ar interveni abia după 2021. Însă, o contestație în anulare, pe procedura completului de cinci judecători, presupune reluarea procesului și oferă șanse termenului de prescriere.
Darius Vâlcov (fost ministru de finanțe, primul între consilierii premierului Dăncilă) – Dosarul pentru corupție nr 2448/1/2016. A fost condamnat la opt ani cu executare, însă nu există până acum motivarea instanței.
Sebastian Ghiță, fost deputat PSD, Dosarul 167/1/2016 pentru luare și dare de mită, abuz în serviciu, spălare de bani.

 

Thuma Hubert (fost deputat PNL), procuror Betelie Mihai, dosar din 2014, pentru infacțiune de corupție, 6 luni închisoare cu suspendare.
Monica Iacob Ridzi, fost ministru PDL, pentru tineret și sport, dosar de corupție din 2014, condamnată la cinci ani de închisoare cu executare.
George Copos, fost ministru al economiei și industriilor PUR, cum se numea partidul lui Dan Voiculescu, absorbit între timp în ALDE. Are mai multe dosare. De evaziune fiscală și spălare de bani, pentru care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, precum și dosarul transferurilor din fotbal. În dosarul de evaziune și spălare de bani, prejudiciul a fost de 876.914 euro, bani pe care Ordonanța lui Toader îi permite să-i recupereze.
Codruț Sereș, vicepremier reprezentând același partid al lui Dan Voiculescu, PUR. A fost condamnat pentru subminarea economiei naționale.
Cătălin Teodorescu, fost deputat PNL, vicepreședinte ANRP, cu Cocoș Dorin, Sergiu Diacomatu, Crinuța Dumitrean, dosarul 1638/1/2015, al despăgubirilor pentru casele naționalizate de comuniști.
Nagy Zsolt, ministru UDMR al comunicațiilor, dosar din 2015, condamnat la patru ani cu executare pentru trădare prin transmiterea de secrete, dosarul privatizărilor strategice.
Adriean Videanu, fost ministru al economiei, PDL, achitat în dosarul de corupție datând din anul 2015, pentru care DNA poate face contestație în anulare.
Tudor Chiuariu, ministru al Justiției, PNL, achitat pentru luare de mită într-un dosar de retrocedări datând din 2015. DNA poate formula contestația în anulare.
Viorel Hrebenciuc, deputat-lider PSD, în dosarul datând din 2015, cu pronunțare pe fond în primă instanță, condamnat la doi ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influență. În același dosar mai sunt Gheorghe Paltin-Sturdza, cu trei ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influență, Andrei Hrebenciuc, doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influență, fostul deputat PSD Ioan Adam – 2 ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influență, precum și judecatorul Lorand Ordog, trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.
Florin Popescu, deputat PMP, fost președinte de Consiliu Județean Dâmbovița, condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală – 60 de tone de pui oferiți în campanie electorală.
Mircea Cosma și Vlad Cosma, primul, președinte PSD de Consiliu Județan, la Prahova, fiul său, deputat PSD, un dosar datând din 2015, încă nefinalizat, la complet de cinci judecători la Înalta Curte.
Gabriel Sandu, ministru PDL pentru comunicații, în dosarul Microsoft II, căci prima parte a dosarului Microsoft, datând din perioada guvernării Năstase (2001-2004) s-a prescris. Alături de Gabriel Sandu (trei ani de închisoare cu executare) au mai avut condamnări în Microsoft II și fostul soț al Elenei Udrea, Dorin Cocoș, și fostul președinte PDL al Consiliului Județean Neamț, Gheorghe Ștefan (Pinalty).
Elena Udrea, ministru PDL al Dezvoltării Regionale și Turismului, dosarul ”Gala Bute”, condamnată la închisoare cu executare, șase ani, pentru luare de mită, dosar în care a fost condamnat la cinci ani de închisoare și Rudel Obreja, fost pugilist și șef al federației de specialitate.

 

Corneliu Dobrițoiu, ministrul PNL al Apărării, dosar judecat la Înalta Curte în complet de cinci judecători începând cu 2015, în așa-numitul dosar ”Case pentru generali”, cumpărate la preț și modic, și subvenționat. Un an de închisoare cu suspendare.
Titi Holban, deputat PSD, dosar din 2015 pentru luare de de mită, 3 ani de închisoare cu suspendare, acuzat de trafic de influenţă, după ce a luat 10.000 de euro pentru a interveni la Direcţia Antifraudă în favoarea unei firme.
Ion Stan, deputat PSD, președinte al Comisiei de control al SRI, trafic de influență, doi ani de închisoare cu executare, într-un dosar din 2015, legat de fonduri de campanie electorală.
Isăilă Marius Ovidiu, deputat PSD, cinci ani de închisoare pentru trafic de influență.
Stelian Fuia, ministru PDL al agriculturii, condamnat la trei ani de închisoare cu executare în cadrul dosarului de privatizare a stațiunii de cercetare de la Fundulea, care a fost judecat în 2016 în complet de cinci la ÎC.
Mircea Roșca, deputat PNL, dosar din 2016, condamnare de trei ani cu suspendare pentru trafic de influență.
Sorin Lazăr Constantin, senator PSD, abuz în serviciu, un an cu suspendare.
Adrian Severin, ministru de externe PD, europarlamentar PSD, patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență,
Dan Șova, ministru al marilor proiecte, PSD, senator PSD, condamnat la închisoare cu executare, trei ani, pentru servicii de consultanță juridică la CET Govora. În același dosar, fostul premier Victor Ponta a fost achitat.
Constantin Niță, ministru PSD pentru IMM, parlamentar PSD, patru ani cu executare pentru trafic de influență.
Cristian Rizea, deputat PSD, nedefinitiv, dosar din 2017, 4 ani de închisoare cu suspendare pentru corupție. Momentan, fugit din țară.
Dorinel Ursărescu, deputat PNL și apoi ALDE, condamnat cu suspendare la un an de închisoare pentru trafic de influență.
Marian Ghiveciu, deputat PSD, condamnat într-un dosar din 2017, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu.
Ludovic Orban, ministru PNL al transporturilor, președinte PNL, achitat pentru dare de mită în scopuri electorale, într-un dosar la ÎC datând din 2017. DNA poate înainta contestație în anulare.
Relu Fenechiu, ministru PNL al Transporturilor, cinci ani de închisoare cu executare, abuz în serviciu.
Iulian Bădescu – primar și parlamentar PSD, trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru luare de mită și abuz în serviciu pentru sponsorizarea unei asociații comunitare din Ploiești, Lupii Galbeni 2012.
Acestei liste, i se adaugă o alta, de alți 19 senatori și deputați, care au pierdut definitiv procesele în care au fost acuzați de conflicte de interese. În marea majoritate este vorba despre angajarea rudelor la cabinetele parlamentare sau de participații ilegale în diverse firme. Pe listă se află senatorul PSD Cătălin Croitoru, deputatul PSD Oana Niculescu Mizil, deputatul UDMR Pal Arpad, deputatul PSD Florin Pâslaru, deputata PSD Sonia Drăghici, deputatul PNL Florin Popescu, deputatul PSD Marian Neacșu, Longher Ervazen, deputat al minorității poloneze, Grigore Crăciunescu deputat PNL, deputatul PSD Anghel Stanciu, deputatul UDMR Peto Csilla Maria, Ioan Cindrea, parlamentar PSD și președinte CJ Sibiu, Vasile Gliga, deputat PSD, deputatul Merka Miroslav, minorități, Luminița Iordache, deputat PSD, Ștefan Buciuță, deputat minorități – ucraineană -, Kerekes Karoly și Mate Andras Levente, ambii, deputați UDMR.
Pe lista proceselor de la de complet de cinci judecători la Înalta Curte se mai află și patru dosare ale Alinei Bica, fosta șefă a DIICOT în timpul administrației Băsescu. În cazul unuia dintre acestea, la finele anului 2018, s-a dispus deja suspendarea executării pedepsei în baza căii de atac extrordinare pe care fosta procuroare o invocase deja. Este vorba despre contestația în anulare, care este și acum prevăzută de Codul de procedură penală, însă funcționează pentru un termen de 30 de zile. Or, în ordonanța pe care o pregătește Tudorel Toader urmează să se stabilească un termen care să acopere perioada 2014 până în prezent, având ca argument formula de alcătuire a completurilor de cinci judecători, considerată ilegală de Curtea Constituțională.