Activistul civic Valeriu Nicolae a fost întrebat duminică, la emisiunea Insider Politic, ce sfat i-ar da lui Dacian Cioloş după ce a ajuns preşedintele USR, pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din 2024.

În acest context, el susține că Cioloș ar avea nevoie de o echipă foarte puternică pentru a avea șanse la prezidențiale. Totodată, el ar mai trebui să realizeze un raport al greşelilor făcute până acum care nu ar trebui să se mai repete.

Un alt sfat pe care Valeriu Nicolae i l-a oferit liderului USR PLUS este acela de a ieși din retorica că partidul său este cel mai bun și cel ma deștept.

“Să îşi creeze o echipă foarte puternică managerială, să publice în fiecare an un raport al greşelilor pe care le-au făcut, să încurajeze faptul ăsta că trebuie să vedem greşelile pe care le facem, să le examinăm, să nu le mai facem. Şi să iasă cumva din retorica asta că ei sunt cei mai buni, cei mai deştepţi şi cei mai puri şi trebuie toţi să le facem statui, să ne închinăm la ei fiindcă s-au sacrificat pentru ţară.

Nu v-a pus nimeni să vă sacrificaţi pentru nimic. Dacă vreţi să o faceţi, bine. (…) Ăsta e un discurs foarte, foarte prost, nu interesează pe nimeni la ce ai renunţat. Dacă ai venit să faci ceva, fă ceva! Nu ştiu pe nimeni să fi ieşit bine din politică. Dacă vreunul dintre ei a crezut că intră în politică să iasă erou, înseamnă că sunt prostovani”, a explicat activistul civic.

În ciuda recomandărilor făcute, Valeriu Ciolan Nicolae este de părere că Cioloș nu ar avea șanse prea mari să se impună la prezidențialele din 2024. Acesta este de părere că liderul USR area prea mult bun simț și este o persoană foarte slabă când vine  vorba de conflicte sau de negocieri.

El a dat exemplu și prieteniile pe care Cioloș le are și care nu l-ar ajuta deloc în cursa pentru funcția de președinte. 

“Nu. Nu cred că are profilul pentru a câştiga alegerile în 2024, poate în 2050. Dacian are mult prea mult bun simţ. El este foarte slab când vine vorba de conflict şi negocieri conflictuale. Şi nu ai cum într-o scenă politică atât de polarizată cum e scena noastră politică să faci faţă. E omul consensului şi el a făcut în spate destule compromisuri. De exemplu, prietenia cu Dîncu, prietenia cu doamna Creţu, a avut tot felul de amiciţii care nu pot să-l ajute să câştige alegerile prezidenţiale. Deşi mi-aş dori ca Dacian Cioloş să câştige. Mi se pare politicianul de departe cu cel mai mult bun simţ, un om care chiar caută consensul, dar nu văd cum ar avea vreo şansă”, a mai spusa cesta.

El este favoritul pentru funcția de președinte

Activistul civic îl consideră favorit pentru a intra în cursa prezidenţială din partea USR pe fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, doar că acesta are un “ego cât casa”.

El susține că deși Cătălin Drulă a fost cel mai bun ministru al Transporturilor de până acum, funcția de președinte nu l-ar reprezenta.

“El e plăcut acum numai că şi Drulă are un ego cât casa şi trebuie să înveţe să mai taie din el. Drulă nu e cel mai deştept, cel mai bun. Da, că a fost cel mai bun ministru al Transporturilor, aşa e, dar comparativ cu catastrofele pe care le-am avut acolo probabil undeva la 10% din populaţia ţării ar fi fost cel mai bun ministru”, a argumentat Valeriu Nicolae.

În ceea ce privește soluția ca Vlad Voiculescu să intre în cursa pentru alegerile prezidențiale sau pentru Primăria Capitalei, Valeriu Nicolae susține că acesta este mult prea vulnerabil, iar acesta are prea mult de pierdut din cauza atacurilor la adresa sa.

“Nu. E foarte vulnerabil. Comunicarea USR-ului pe atacurile împotriva lui Vlad Voiculescu e oribilă, e un exemplu de ineptitudine pe partea asta de comunicare. Vlad a pierdut foarte, foarte mult acolo. Mi-e teamă să nu se bage iarăşi la Primărie, să mai piardă o dată, fiindcă atunci cariera lui politică e terminată”, a explicat activistul civic.