Cifra deceselor provocate de COVID în SUA se apropie de un record istoric. Este un prag psihologic îngrijorător

SUA au raportat 673.768 decese de la începutul pandemiei și până acum, potrivit datelor Universității Johns Hopkins, cu o medie de 1.970 pe zi în ultima săptămână.

Datele estimative pentru Gripa Spaniolă din 1918-1919, deși controversate și probabil imprecise, arată că 675 de mii de persoane au murit în Statele Unite, prag ce ar putea fi depășit de COVID-19 în următoarele două zile, potrivit informațiilor transmise de bloomberg.com

Bilanțul deceselor cauzate de COVID-19 crește constant

Bilanțul deceselor cauzate de COVID-19 crește constant, în ciuda disponibilității la scară largă a vaccinurilor, care au fost dezvoltate într-un timp record, conform sursei menționate.

Totuși, aproximativ 70 de milioane de americani eligibili au refuzat serurile anti-COVID, sub diferite influențe. Majoritatea deceselor se înregistrează în rândul populației nevaccinate și situația este și mai îngrijorătoare în contextul răspândirii alerte a variantei Delta, care a trecut pandemia într-o nouă fază.

„A avea atât de mulți oameni care au murit în timpul medicinii moderne este îngrijorător”, a afirmat Eric Topol, directorul Scripps Translational Research Institute.

Potrivit sursei menționate, comparațiile cu pandemia din 1918 sunt imperfecte, în condițiile în care populația de azi a SUA este de trei ori mai mare decât acum un secol, ceea ce înseamnă că rata de deces implicită a coronavirusului este cu aproximativ o treime mai mică. Mai mult, Gripa Spaniolă a ucis mulți tineri, în timp ce coronavirusul a făcut până acum cele mai multe victime în rândul persoanelor de peste 65 de ani.

De asemenea, mortalitatea înregistrată în trecut în timpul unor evenimente extreme precum pandemiile, se calcula comparând numărul total al deceselor cu cel din perioada anterioară, definită ca normală. O comparație de acest fel pentru SUA, acum, ar arăta un număr de 830.443 de decese în timpul pandemiei COVID-19, cu 30% peste cifrele oficiale.

Decizia cumplită pentru cei care nu vor să se vaccineze în SUA

Amintim că armata SUA a luat în considerare obligativitatea vaccinării militarilor. Potrivit unui comunicat de presă, militarii care vor fi exceptați de la vaccinare sunt cei care prezintă motive medicale sau religioase, în timp ce restul vor fi suspendați sau concediați.

După ce autoritatea de reglementare a medicamentelor din SUA a aprobat în totalitate administrarea vaccinului anti-Covid Pfizer/BioNTech luna trecută, Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a ordonat tuturor ofițerilor armatei americane în serviciu să se vaccineze.

În același timp, el a subliniat faptul că următorul pas este să meargă la liderul american Joe Biden pentru a-i putea cere autorizarea astfel încât vaccinarea să devină obligatorie, „nu mai târziu de jumătatea lui septembrie, sau imediat după aprobarea (vaccinurilor) de către FDA (Administraţia pentru alimente şi medicamente a SUA), în funcţie de care dintre ele se va întâmpla mai întâi”.

„Soldații care refuză vaccinul vor fi mai întâi supuși unui consult organizat de centrul de comandă al departamentului din care fac parte, iar cei care refuză în continuare să se vaccineze, în urma acestor verificări, vor putea suferi pedepse administrative sau non-judiciare, care ar putea duce la suspendări din funcții, sau chiar pierderea în totalitate a statutului de militar”, a precizat Armata SUA într-un comunicat.

Sursa foto: Dreamstime