China a ordonat presei să cenzureze ancheta Alibaba. Decizia vine în contextul în care fondatorul grupului tehnologic, Jack Ma, a dispărut din spațiul public. Acțiunile Guvernului denotă că problema a devenit o chestiune de sensibilitate politică națională.

Directiva privind restricționarea relatărilor în presă, vine pe măsură ce speculațiile cu privire la ce se întâmplă cu Jack Ma se amplifică, notează Financial Times.

Guvernul Chinei i-a cerut presei naționale să cenzureze rapoartele referitoare la o anchetă antitrust asupra grupului tehnologic Alibaba, al cărui fondator Jack Ma a dispărut din spațiul public, pe măsură ce problemele imperiului său de afaceri se amplifică. Beijingul a reprimat în ultimele luni imperiul de afaceri al lui Jack Ma.

Oferta publică inițială, de 37 de miliarde de dolari, a companiei afiliate Alibaba, Ant Group, a fost anulată de autorități la finalul lunii noiembrie, în timp ce în luna următoare, autoritățile de reglementare a concurenței au anunțat o anchetă antimonopol asupra Alibaba.

În ultima sa apariție publică din octombrie, Jack Ma, unul dintre cei mai bogați oameni ai țării, a ținut un discurs criticând băncile de stat din China și autoritățile de reglementare financiară.

Ordin direct de la Guvern

La sfârșitul lunii decembrie, serviciul de propagandă al guvernului chinez a îndrumat mass-media să „invoce cu strictețe” linia oficială a anchetei antitrust în Alibaba și să „nu aducă modificări sau să se angajeze în analize extinse fără permisiune”.

„Dacă anunțurile companiei se opun poziției oficiale, să nu fie publicate, repostate, să nu citeze mass-media străină”, a spus directiva, potrivit a două persoane care au citit-o.

„Această directivă este severă și neobișnuită”, a spus Xiao Qiang, cercetător la Universitatea din California la Berkeley School of Information.

Jack Ma nu mai face parte dintr-un spectacol de talente africane pe care l-a creat, Africa’s Business Heroes, ceea ce reprezintă un indiciu în privința dificultăților cu care se confruntă după o cădere dizgrație în China. Ma a fost înlocuit în funcția de jurat în finala concursului de televiziune pentru antreprenori în devenire, fotografia sa fiind eliminată de pe pagina web a emisiunii și a fost, de asemenea, scos din videoclipul promoțional.

Finala a avut loc la scurt timp după ce miliardarul chinez a ținut un discurs în care a criticat autoritățile de reglementare din China și băncile de stat. În urma discursului, Beijingul a declanșat o anchetă în legătură cu Alibaba în privința unor presupuse practici monopoliste. De asemenea, și Ant Group, companie afiliată Alibaba, se află pe lista autorităților chineze. Nu în ultimul rând, miliardarul nu a mai fost văzut în public de atunci.