Moştenirea sa rămâne totuşi controversată în China, unde el este sărbătorit ca fondator al regimului, în 1949, dar unde autorităţile au lansat un apel la reţinere pentru această aniversare. Mao este făcut responsabil pentru moartea a zeci de milioane de chinezi în timpul foametei provocate de aşa-numitul ”Mare salt înainte” (1958-1961) şi a unui adevărat războiului civil declanşat de ‘revoluţia culturală’ (1966-76).
După moartea sa în 1976, Partidul Comunist Chinez (PCC) a decretat că Mao a avut ”dreptate în proporţie de 70% şi s-a înşelat 30%”. Dar, potrivit sondajului publicat marţi de Global Times, un cotidian al PCC, chinezii sunt încă şi mai îngăduitori în privinţa acestuia, conform aceleiași surse, citată de Agerpres. La întrebarea dacă sunt de acord că meritele lui Mao sunt mai mari decât greşelile, 78,3% dintre persoanele intervievate au răspuns afirmativ, 6,8% au spus că sunt ‘perfect de acord’ şi doar 11,7% au avut o opinie negativă. Circa 3% dintre cei chestionaţi nu au ştiut ce să răspundă.
Aproape 90% dintre subiecţi au apreciat de asemenea că ”cel mai mare merit’ al lui Mao a fost acela de a fi ‘fondat o naţiune independentă graţie revoluţiei”. Printre persoanele interogate, tinerii şi persoanele mai instruite s-au arătat mai critici la adresa lui Mao, potrivit Global Times. Nostalgia perioadei maoiste se explică în parte prin diferenţa crescândă dintre bogaţi şi săraci, potrivit publicaţiei.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.045 de persoane, intervievate telefonic, în marile oraşe Beijing, Shanghai, Canton, Chengdu, Xi’an, Changsha şi Shenyang.