”Scăderea puterii de cumpărare a populaţiei şi incertitudinea în mediul economic european şi intern au marcat anul 2013 şi, implicit, cererea pentru servicii de călătorie. Călătoriile din zona business – travel au înregistrat o stagnare, corporaţiile dovedind prudenţă maximă în alocarea bugetelor specifice. Piaţa biletelor de avion a înregistrat un uşor regres, componenta de creştere a acesteia fiind prezentă mai mult în zona vânzărilor de bilete tip low-cost”, a spus Lucia Morariu, citată de Agerpres. În ceea ce priveşte călătoriile din sfera leisure, pentru vacanţe, s-au repoziţionat opţiunile de călătorie, cu migraţii de la călătoriile cu bugete mai mari (pachete charter) către călătorii cu bugete mai reduse (pachete cu autoturism propriu, excursii cu autocarul, soluţii individuale de călătorie sau repoziţionarea de la destinaţii externe spre destinaţii interne).
”Ca tendinţă în zona agenţiilor de călătorii se observă, din păcate, o reducere a profitabilităţii afacerilor, din cauza scăderii marjelor, precum şi a unei pieţe relativ neconcurenţiale, în care coexistă actori corecţi, plătitori de taxe şi impozite, şi actori incorecţi”, a adăugat Morariu. 
Altfel, în opinia ei, ”un fapt pozitiv” referitor la anul 2013 este acela de uşoară creştere a numărului de turişti români care au petrecut vacanţa în România. ”Considerăm că numărul turiştilor români care au călătorit prin agenţii de turism pe destinaţii interne a crescut cu circa 7-8% în anul 2013, îndeosebi pe seama vacanţelor petrecute pe Litoralul Mării Negre şi în special în staţiunea Mamaia”, a punctat Morariu, potrivit aceleiași surse.

De asemenea, aceasta crede că principalul factor negativ care a caracterizat 2013 este cel dat de piaţa puternic neconcurenţială din acest domeniu. Există încă multe entităţi care desfăşoară activitate de agenţie de turism fără a avea licenţă de turism (cu tot ceea ce presupune aceasta licenţă, inclusiv costuri), ”fără a plăti taxe şi impozite pentru activitatea desfăşurată, fără a îndeplini toate condiţiile legale de desfăşurarea activităţii economice în general şi, mai ales, fără a fi controlaţi de cei responsabili cu acest control”, a subliniat Morariu.