China va vaccina pentru prima dată întreaga populație a unui oraș. Decizia de ultim moment vine după ce a înregistrat 15 cazuri noi de COVID-19, în condițiile în care guvernul chinez se laudă că are pandemia sub control. Orașul cu aproximativ 300.000 de locuitori este situat în apropierea graniței cu Myanmar. Mai mult, toți locuitorii orașului Ruili, din provincia Yunnan, au fost plasați în carantină, transmite BBC.

Vaccinare în masă, tot orașul va fi imunizat

Decizia de vaccinare în masă vine după ce autoritățile locale au înregistrat cele 15 cazuri noi de Covid-19 – cea mai mare creștere zilnică înregistrată de China în mai mult de două luni. Oficialii spun că monitorizează îndeaproape granița cu Myanmar, de unde par să fi apărut majoritatea noilor cazuri din regiune.

Mass-media de stat anunță că noile îmbolnăviri sunt importate, în majoritate, din Myanmar, care se confruntă cu o situație politică dificilă. De altfel, o parte din pacienți ar fi cetățeni din Myanmar. Coronavirusul este, în cea mai mare parte, sub control în toată China și orice focar este întâmpinat cu măsuri dure de restricții.

Recuperare incredibilă a Chinei după pandemie

Recuperarea economică a Chinei s-a făcut remarcată cu adevărat în al treilea trimestru, când guvernul a făcut publice datele legate de „economia în V”. După ce primele trei luni din anul 2020 au fost cele mai proaste din ultimii 12 ani ai Chinei, cu prima criză din domeniul retailului înregistrată din 2008 până în prezent (o scădere de de 20,5% în lunile ianuarie și februarie comparativ cu anul anterior – nu cu lunile noiembrie și decembrie, când mereu retailul scade după sărbători), Biroul Național de Statistică a emis documentele pentru trimestrul doi și trei, ambele indicând recuperarea economică.

Până în momentul de față, China pare a fi singurul stat ce va termina 2020 „pe plus” din G20. Contextul ar trebui să fie îngrijorător pentru economia globală și democrația din lume, deoarece China primește un avans important în cursa cu Statele Unite ale Americii pentru supremația economică.

Dictatura de la Beijing va deveni la un moment dat cea mai mare economie a lumii, iar pandemia a accelerat acest proces.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin