Marina venezueleană nu a fost o preocupare majoră pentru Pentagon, dar dacă se confirmă ultimele informații, acum va începe să fie, scrie publicația NationalInterest.

China înarmează Bolivia

Armada Bolivariana din Venezuela va fi echipată cu câteva arme destul de puternice care ar putea schimba echilibrul puterilor din regiune.

Luna trecută, guvernul venezuelean al președintelui Nicolás Maduro a lansat videoclipuri de propagandă care sugerează că navele sale de război au fost înarmate cu noi rachete anti-navă C-802A. Acestea sunt fabricate în China și pot viza nave inamice aflate la peste 100 de mile marine. Rachetele anti-navă sunt similare cu rachetele Harpoon fabricate în America.

Achiziția rachetelor C-802A a fost anunțată pentru prima dată de Marina venezueleană la 25 septembrie. Președintele Maduro a declarat că țara sa intenționează să își fabrice propriile arme și a anunțat înființarea unui sistem militar și științific special în acest scop.

Regimul lui Maduro a fost împiedicat de sancțiuni internaționale să cumpere arme fabricate în Occident. Dar Venezuela a apelat la aliații mai vechi din China, Rusia și Iran pentru a-și moderniza forțele armate.

Moscova a fost unul dintre principalii furnizori de arme și tehnologie militară, în timp ce Beijingul a fost printre cei mai mari cumpărători de țiței din țară.

Acum China vrea să ajute Venezuela în eforturile sale de modernizare a armatei.  Printre videoclipurile de propagandă de luna trecută se află și cel al unui test de tragere a rachetei chineze C-802A.

Nu se cunoaște exact ce nave vor fi dotate cu platformele C-802A, dar s-a speculat că rachetele ar putea fi instalate pe navele de patrulare din clasa Guaiquerí ale Marinei Venezuelene.

Rămâne de văzut cum va plăti guvernul de la Caracas rachetele chineze, având în vedere gravele probleme economice ale țării. Câtă vreme Beijingul are nevoie de petrol, iar Venezuela are din belșug, este probabil ca tehnologia militară chineză să continue să inunde țara sud-americană.