"În ceea ce priveşte declaraţiile lui Hugo Chavez, aş spune pur şi simplu că sunt oribile şi condamnabile", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, într-o conferinţă de presă.

Miercuri, preşedintele venezuelean a evocat posibilitatea ca Statele Unite să fi pus la punct o "tehnologie" pentru "a inocula cancerul", scrie Agerpres.

Chavez, care susţine că s-a refăcut după cancerul din zona pelviană pentru care a fost operat în iunie, a asigurat că nu vrea "să lanseze acuzaţii pripite", dar a insistat asupra "caracterului straniu" al seriei de cancere cărora le-au căzut victime începând din 2009 preşedinţi şi foşti preşedinţi sud-americani.

Preşedinta argentiniană Cristina Kirchner a devenit marţi, după brazilienii Luiz Inacio ‘"Lula" da Silva şi Dilma Roussef, paraguayanul Fernando Lugo şi venezueleanul Hugo Chavez, al cincilea şef de stat sau fost şef de stat din America de Sud care s-a îmbolnăvit de cancer în ultimii ani.

Washingtonul şi Caracasul întreţin relaţii bilaterale foarte limitate şi nu mai au ambasadori respectivi de anul trecut.

Chavez, aflat la putere din 1999, denunţă continuu actele de ingerinţă ale Statelor Unite în afacerile interne ale ţării sale şi le acuză mai ales că finanţează opoziţia contra guvernului său.