Ministrul bulgar al Energiei, Traicho Traikov, a arătat că, până la finele anului, centrala de la Kozlodui ar urma să producă o cantitate cu un miliard de kWh mai mare decât cea realizată în 2010, scrie Agerpres.

La rândul său, directorul centralei de la Kozlodui, Alexander Nikolov, a afirmat că până acum pragul anual de 16 miliarde kWh nu a fost niciodată depăşit de un reactor VVER.

Capacitatea de producţie a centralei de la Kozlodui ar urma să fie majorată cu 60 MW, datorită unor lucrări de modernizarea care vor costa mai puţin de un milion de leva pentru fiecare MW.

La finele lunii august 2012, unitatea 6 de la Kozlodui a împlinit 20 de ani de funcţionare, durata sa de viaţă urmând să expire în 2019 în timp ce unitatea 5 ar urma să ajungă la termenul limită cu doi ani mai devreme.

Bulgaria a dat în funcţiune prima unitate de la Centrala Nucleară ‘Kozlodui’ în anul 1974. Ca parte a memorandumului încheiat între Guvernul Bulgariei şi Comunitatea Europeană în 1999, Unităţile 1 şi 2 au fost deconectate de la sistemul de electricitate pe 31 decembrie 2002, în timp ce Unităţile 3 şi 4 – la data de 31 decembrie 2006.