Când nu ai experiență, poți greși cu ușurință. Nu am vrea să fi muncit degeaba să dai cu lavabil ca să afli că nu se potrivesc culorile, nu-i așa? Noi îți venim în ajutor cu recomandări pentru fiecare încăpere în parte.

Culori living

Culorile pentru pereți și pentru mobila din living trebuie alese în funcție de spațiul de care dispui și de sentimentul pe care vrei să îl transmiți. Sufrageria este spațiul în care ne adunăm alături de familie și prieteni și vrem să ne știm în siguranță și liniștiți. De aceea, există două abordări pentru sufragerie.

O primă alegere sunt culorile calde, pastelate, în combinație cu alb sau crem. Ele oferă senzația de relaxare, de ridicare a tuturor greutăților de pe umeri după o zi de muncă. Cele mai potrivite culori sunt roșul, portocaliul și galbenul, toate în nuanțe cât mai deschise.

A doua variantă este punerea în evidență a unei singure piese din living prin alegerea culorilor îndrăznețe. După cum bine știm, roșul semnifică pasiunea și puterea, așa că dacă îți dorești să-ti arăți dominanța, aceasta este culoarea ideală. Pentru a realiza un echilibru între rafinament și moderație, este de preferat să vopsim un singur perete în roșu, lăsându-le pe celelalte albe sau culori foarte simple și deschise.

Eventual, putem alege o canapea într-o nuanță de roșu aprins, o să dea senzația de vitalitate. Același lucru îl putem face și cu galbenul și portocaliul. Cel mai bine galbenul este combinat cu griul, iar portocaliul cu albul. O opțiune interesantă este să alegem scaunele într-o culoare puternică.

Culoare pereți dormitor

Cele mai relaxante culori pentru ochi sunt culorile reci, în special verdele și albastrul, fiindcă dau senzația de spațiu mic, restrâns. Se potrivesc perfect în dormitoarele mari. Verdele conferă note de eleganță, de curaj, sobrietate, însă și sentimente liniștitoare, de speranță și comfort. Mai mult, unul dintre stâlpii de susținere sau un spațiu în perete poate fi vopsit negru, pentru un plus de eleganță.

Albastrul deschis duce cu gândul la cerul senin și aduce cu sine senzația de curățenie și răcorire, în timp ce albastrul închis în combinație cu albul aduce senzația de intimitate. Pentru un aspect opulent, puternic și chiar regal, culoarea ideală este violetul aprins. Se potrivește cu mobilierul din lemn clasic și este prieten cu galbenul și bejul.

În cazul unui dormitor mic, alegerea potrivită este culoarea caldă. Se combină cu ușurință cu albul și lărgește vizual camera. În plus, albul dă impresia de stabilitate, de puritate, de încăpere proaspăt aerisită.

Combinație culori bucătărie

Culorile calde sunt ideale pentru bucătărie, deoarece mențin senzația de intim și confortabil. În cazul în care bucătăria are formă dreptunghiulară, așa cum multe sunt, poți apela la vopsirea laturii scurte în culori puternice, precum portocaliul, și vopsirea celor lungi în nuanțe deschise, precum albul.

Portocaliul este o alegere excelentă pentru bucătărie fiindcă denotă optimism și lux și merge de minune cu mobilierul din lemn. Cu cât spațiul este mai mic, cu atât alegerile se restrâng și ne axăm pe nuanțe cât mai deschise.

Amenajări baie

O alegere comună pentru baie este culoarea albastru, fiindcă aduce amintirea valurilor marii, însă contează foarte mult dimensiunile încăperii. După ce ați măsurat baia, va puteți îndrepta fie spre culori deschise, predominant alb, în cazul băii mici, fie spre nuanțe puternice și chiar închise pentru băile mai mult decât încăpătoare.

Cele mai potrivite culori pentru baia mică sunt pastelurile și nuanțele neutre. Astfel, atât pereții, faianța, gresia, cât și mobilierul trebuie să se concentreze pe alb, crem, roz pal, bleu sau verde-mentă. De cealaltă parte, în cazul băii generoase, clientul își poate da frâu liber imaginației.

O alegere inovativă este turcoazul, care dă senzația de eleganță și rafinament. Avantajul este că se potrivește atât cu albul, care poate fi ales pentru tavan și pereți, cât și cu lemnul, care îl poate acompania la construcția mobilierului. De exemplu, o combinație plăcută ochiului este turcoaz cu wenge.

Idei amenajare birou

Este dovedit științific că galbenul stimulează învățarea și te ajută să te concentrezi mai bine.

În plus, dă senzația de ospitalitate, motiv pentru care nu este o culoare potrivită pentru dormitor, care este spațiu cât se poate de intim.