Viitorul Gibraltarului, un teritoriu stâncos situată în extremitatea sudică a Spaniei, va fi un subiect major de dispută în negocierile pentru Brexit, după ce Uniunea Europeană a oferit Madridului – care revendică suveranitatea asupra enclavei – dreptul de veto asupra relaţiilor viitoare dintre Gibraltar şi UE. 

Potrivit CEJ, Gibraltarul nu este parte a Marii Britanii, dar cele două ar trebui tratate ca un singur stat membru al Uniunii Europene în disputa pentru care a fost sesizată instanţa europeană. 

CEJ a fost chemată să decidă în disputa survenită între Asociaţia companiilor de pariuri şi jocuri de noroc din Gibraltar şi autorităţile fiscale britanice după ce o lege din 2014 a introdus un impozit pentru firmele de jocuri de noroc pentru pariurile plasate offshore de consumatorii britanici. 

Asociaţia susţinea că modificarea legii a dus la dubla taxare şi a încălcat legislaţia UE care garantează libertatea serviciilor în blocul comunitar. 

Înalta Curtea a Angliei şi Ţării Galilor s-a adresat CEJ pentru a decide dacă Gibraltarul şi Marea Britanie pot fi tratate ca un singur stat membru al UE pentru care legislaţia UE nu se aplică. 

Înalta Curte afirma că Gibraltarul nu face parte din Regatul Unit, dar relaţiile comerciale dintre cele două nu sunt similare celor dintre state membre distincte, date fiind legăturile dintre ele. 

'Nu există vreun factor care să justifice concluzia că relaţiile dintre Gibraltar şi Regatul Unit ar putea fi privite drept similare celor existente între două state membre', a explicat CEJ. 

'(Curtea) subliniază că această concluzie nu poate fi înţeleasă ca subminând statutul separat şi distinct al Gibraltarului', a adăugat instanţa de la Luxemburg.

AGERPRES