Soldații americani au aterizat la Wroclaw, la o bază aeriană cheie a NATO și a Poloniei situată în sud-vestul ţării. Trupele vor fi urmate de aproximativ 2800 de tancuri și alte echipamente militare, care sunt în prezent pe drum, venind din Germania.

Deplasarea de tancuri americane Abrams, artilerie Paladin și vehicule de luptă Bradley, precum și trupe de sprijin, marchează o nouă fază a prezenței continue a Americii în Europa, care va fi de acum bazată pe o rotație de nouă luni.

De ce este menită această mişcare să provoace Rusia? Pentru că, după cum a declarat săptămâna trecută Timothy McGuire, general-maior în cadrul forţelor NATO atunci când a fost întrebat de ziarişti dacă desfășurarea militară este menită să transmită un mesaj Rusiei, "cel mai bun mod de a menține pacea este să fii pregătit." Și ar mai fi un citat: "O armă neutilizată este o armă inutilă." Complexul industrial militar american face tot posibilul pentru a se asigura că o mulțime de arme sunt folosite în viitor.

După cum s-a raportat anterior, cele mai recente mişcări de trupe ale NATO de-a lungul frontierei de vest a Rusiei se desfăşoară în cadrul operaţiunii Atlantic Resolve, o misiune concepută pentru a demonstra Moscovei angajamentul Washingtonului de a-și apăra aliații din Europa. Atlantic Resolve a fost lansată în perioada imediat următoare războiului de proximitate din Ucraina și după împărțirea Ucrainei, fapt care a stârnit temeri în ţările baltice că Vladimir Putin planifică şi acolo o atitudine similară.

Ambasada Poloniei din Washington a anunţat că trupele din Wroclaw sunt primele care sosesc în Polonia ca parte a Atlantic Resolve. Operaţiunea a fost descrisă ca fiind "una dintre cele mai mari mișcări de trupe americane în Europa de la sfârşitul Războiului Rece."

Citat de Reuters, General locotenent Tim Ray, comandantul adjunct al Forţelor americane în Europa a declarat: "Dați-mi voie să fiu foarte clar, aceasta este o parte din eforturilor noastre de a descuraja agresiunea Rusiei, de a asigura integritatea teritorială a aliaților noștri și de a menține o Europă întreagă, liberă, prosperă și în pace."

În schimb, rezultatul operaţiunii va aduce continentul mult mai aproape de un nou Război Rece, chiar dacă nu convențional.

Trupele americane vor fi staționate în două zone de antrenament din vestul Poloniei, pe termen scurt, înainte de a fi trimise către alte șase țări din regiune.

Într-o altă justificare pacifistă, General maior Timothy McGuire, adjunctul comandantului armatei americane în Europa, a declarat că "acesta este un semn concret al angajamentului Statelor Unite pentru menținerea păcii pe acest continent. Este un semn al angajamentului SUA în această alianță pentru pace și prosperitate în Europa."

Între timp, Rusia a deplasat deja rachete balistice capabile să transporte ogive nucleare în Kaliningrad, ca răspuns la această ultimă măsură a NATO, având astfel sub control majoritatea Europei centrale. Şi a avertizat că o continuare a operaţiunilor Alianţei o va determina să transporte mai multe bombe atomice.

Armata SUA a declarat că procesul de desfășurare a militarilor americani în Europei este parte a formării și testării modului în care militarii Statelor Unite pot fi trimişi în termen scurt pentru a contracara Rusia, în cazul apariției unui focar de război. Trupele vor fi dislocate în Polonia şi în ţările din zonă prin rotaţie între patru și șase luni și vor conlucra cu armatele locale.

Desfășurarea militară masivă înseamnă că sosirea Brigăzii a 3-a Blindate şi a Diviziei a 4-a Infanterie va marca începutul unei prezențe continue și a rotației trupelor americane și a echipamentelor în regiune.

Printre unităţile desfășurate în România și Bulgaria se vor afla Batalionul 1, Regimentul 8 Infanterie – numit „Iron Knights” – „Cavalerii de Fier” și cea mai veche unitate de blindate din armata Statelor Unite. SUA îşi sporeşte de asemenea prezența în Marea Neagră și în Europa de Vest la bazele din Olanda, Belgia și Germania.

Rusia acuză Occidentul pentru înrăutățirea relațiilor și spune că acumularea de trupe NATO în țările baltice reprezintă o provocare. Şi vor fi şi mai multe plângeri de la Kremlin: în jur de 4.000 de soldați NATO vor fi staţionaţi în Polonia, Lituania, Estonia și Letonia, în lunile următoare.

În plus, Marea Britanie va trimite un batalion de 800 de militari în Estonia, susținută de trupele franceze și daneze, începând din luna mai. Desfăşurarea a fost criticată şi catalogată de Moscova ca fiind "cu adevărat agresivă".

Între timp, o ciudată voce a rațiunii atunci când este vorba de un potențial război european vine de la politicienii germani, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la miile de trupe și echipamente NATO, împreună cu sute de tancuri, care au fost trimise în Polonia și în țările învecinate Rusiei, în ceea ce a fost proclamat de Washington drept "apărarea împotriva agresiunii rusești."

"Nu ne ajută faptul că tancurile vor merge în sus și în jos pe ambele părți ale frontierei", a declarat Dietmar Woidke, lider al landului Brandenburg și membru SPD. "Sper că toată lumea îşi va păstra calmul. Eu cred că, în ciuda tuturor dificultăților, ar trebui să căutăm dialogul cu Rusia ", a adăugat Woidke joi, avertizând că relațiile cu Moscova ar putea chiar să agraveze și mai mult.

Trupele NATO din Europa au intrat, de asemenea, sub tirul partidului de stânga Die Linke, de orientare democrat-socialistă, din Germania. "Tancurile nu aduc pacea nicăieri", a declarat Christian Görke. Tobias Pflueger de la Die Linke a criticat staționarea tancurilor şi a echipamentului militar american în Polonia, declarând că acest lucru va declanșa o cursă a înarmării și va conduce la o "escaladare a relațiilor cu Rusia", scrie Focus online.

Mulțimi de oameni au mărşăluit prin Bremerhaven sâmbătă, pentru a protesta față de desfășurarea și transportul trupelor NATO și a armamentului prin oraș, potrivit unui raport al Russia Today. Sute de tancuri americane, camioane și alte echipamente militare cu destinaţia Polonia reprezintă cel mai mare deplasament de armament de la căderea Uniunii Sovietice care a sosit în portul german vineri, şi care urmează să fie transferate în Europa de Est. Protestatarii au defilat prin oraş cu pancarte şi bannere pe care era scris "Nu deplasărilor NATO! Încheiaţi marșul militarist împotriva Rusiei!" şi „Afară cu NATO!"

Este, pornind de la Washington DC, un impuls important în vederea apariţiei, în următoarele două săptămâni, a unei ostilităţi fără sfârşit între Occident şi Rusia, care nu poate fi anulată de Donald Trump sau de oricine altcineva. Duce chiar şi la riscul de violență deschisă, mai degrabă decât ostilitatea unui Război Rece.

„Această atitudine este extrem de preferată de profitorii armelor împotriva gesturilor de pace, cea mai mare temere a lor", a declarat luni autorul și jurnalistul David Swanson pentru Russia Today.

"Este în mod clar o escaladare care implică numeroase aspecte, inclusiv o propagandă despre crimele rusești în mass-media din SUA; care include transportul trupelor și a echipamentului la frontieră; care include extinderea NATO și forţarea altor membri ai NATO pentru a se alătura în această escaladare în condiţiile în care aveţi proteste serioase în Germania, din partea celor care doresc pacea şi sunt împotriva trimiterii de germani sau americani din Germania către est, așa cum ar trebui. Nu sunt suficienți dintre noi în SUA care să protesteze în mod similar", a adăugat Swanson.

Firește, orice persoană care împărtășește opinia lui Swanson va fi numit un furnizor de "știri false" și va fi prompt deportat în Rusia sub acuzaţia de a fi spion rus.

Articolul original a apărut pe portalul ZeroHedge.com şi poate fi citit aici