Venezuela a încheiat anul 2020 cu o rată a inflaţiei de 2.959,8% în 2020, cea mai mare inflaţie din lume, arată cifrele publicate joi de Banca Centrală a Venezuelei (BCV), informează AFP, citată de Agerpres.

Rata comunicată de BCV, instituţie loială preşedintelui Nicolas Maduro, este mai mică decât estimările precedentului Parlament, ales în 2015 şi dominat de opoziţie. Începând din 2017 acesta publică propriile sale cifre privind inflaţia. În luna decembrie a anului trecut, Parlamentul a raportat că în perioada cuprinsă între lunile ianuarie şi noiembrie, Venezuela a avut o rată a inflaţiei de 3.045,92%, scrie AFP.

Potrivit băncii centrale, în luna ianuarie variaţia preţurilor a fost de 46,6%, în scădere faţă de 77,5% în luna decembrie.

Ultimele cifre publicate de Banca Centrală a Venezuelei arătau o inflație de 844%

În mod frecvent, Banca Centrală a Venezuelei publică datele cu privire la indicatorii economici cu întârziere, şi deseori nu dezvăluie niciun fel de cifre timp de mai multe luni. Ultimele cifre actualizate vorbeau de o inflaţie de 844,1% între lunile ianuarie şi septembrie, conform AFP.

De asemenea, Venezuela se află într-o profundă criză economică şi politică din istoria modernă, fiind în recesiune de şapte ani. În paralel, valoarea monedei locale, bolivarul, a scăzut brusc, iar dolarul a câştigat teren în această ţară petrolieră care se confruntă cu cea mai puternică inflaţie din lume.

Cu toate acestea, inflaţia în Venezuela este pe un tren descendent, comparativ cu un nivel de 9.585,5% în 2019 şi o rată a inflaţiei de 130.060% în 2018.

Pe de altă parte, preşedintele Nicolas Maduro susţine că de vină pentru problemele economie ale Venezuelei este embargoul petrolier impus de SUA. Petrolul este responsabil pentru 96% din veniturile Venezuelei însă în prezent ţara sud-americană mai produce doar 900.000 de barili de ţiţei pe zi comparativ cu un vârf de 3,2 milioane barili pe zi în urmă cu un deceniu.