Anunțul momentului pentru toți românii! Se dau bani de la stat. Vești bune înainte de iarnă

În acest context, premierul interimar, Florin Cîțu, spune că se pregătește pachetul legislativ privind plafonarea prețului la energie. Guvernul va aloca din Fondul de rezervă sumele de bani necesare orașelor care furnizează căldură, astfel încât să plătească o parte din subvenția la gigacalorie. Aceasta ar fi o soluție pe termen scurt pentru a trece peste iarnă.

Premierul interimar le-a transmis edililor că această problemă va fi rezolvată și vor fi alocați bani din Fondul de rezervă al Guvernului, însă trebuie gândită mai înainte o formulă prin care banii să ajungă exact acolo unde este nevoie, o formulă care să nu fie criticată de o unitate administrativ-teritorială sau alta, precizând că Ministerul Finanțelor urmează să definitiveze un proiect de hotărâre în acest sens și să vină cu el pentru a fi discutat în ședința de guvern.

În plus, acesta a explicat că acest demers este doar unul pentru moment, fiind însă nevoie de un plan pe termen mediu și lung, astfel încât asemenea situații să nu mai aibă loc în anii următori. Premierul a precizat că banii care urmează să fie alocați către localități nu sunt pentru plata amenzilor sau a alor sume restante, ci doar pentru subvenționarea gigacaloriei.

”Vom subvenționa o parte din gigacalorie din banii de la buget, vedem sumele exacte, pe asta vom mai discuta, dar asta nu este o soluție pe termen lung, pentru că nu ajută dacă anul viitor ne aflăm în același loc. Și atunci aș vrea, împreună cu dumneavoastră și cu primarii din /municipiile/ respective sau în orașele respective, să ne gândim în paralel la un plan pe termen lung, ca să nu mai avem această situație și anul viitor. Să vedem cum putem să folosim resursele pentru investiţii sau ce acte normative trebuie să treacă ca să putem să vă permitem dumneavoastră să investiţi, să nu mai ajungem aici.”, spune premierul interimar.

Proiectul de hotărâre de guvern trebuie pus în concordanță cu amendamentele

Cu toate acestea, Florin Cîțu spune că înainte de a aloca aceste fonduri solicitate de municipii pentru subvenționarea gigacaloriei, proiectul de hotărâre de guvern trebuie pus în concordanță cu amendamentele la legea care plafonează prețul la energie și gaze.

”Subvenția este plafonată pentru cei care sunt legați la sistemul de termoficare. deci ne uităm acum la acele măsuri, vedem dacă mai trebuie ceva suplimentar. Există cerere de la municipii, dar trebuie să le punem în concordanță cu ceea ce a trecut prin Parlamentul României, să vedem care din acea sumă trebuie să fie susținută de la buget; dacă e nevoie de toată sau doar o parte, pentru că o parte va fi susținută prin acea lege. Va trebui să fie o formulă unitară, care va plafona sau va menține pentru fiecare familie legată la termoficare același preț la nivel național.”, a adăugat acesta.