Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a focut anunțul. Deși legea consumatorului vulnerabil a fost discutată pentru constant, nu s-a decis încă când și cum vor ajunge banii. În acest context, ministrul a spus clar când se va aproba Ordonanța de Urgență prin care se va subvenționa consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.

Potrivit acestuia, OUT urmează să fie aprobată în prima ședință de guvern urmând ca astăzi să plece în circuitul de avizare.

„Sigur mâine va pleca în circuitul de avizare între ministere și în prima ședință de guvern – va trebui să convocăm și CES-ul săptămâna acesta, să avem aviz – și în prima ședință de guvern va fi aprobată”, a spus Virgil Popescu.

În ceea ce privește valoarea ajutorului de la stat, Guvernul are în plan să acorde o subvenție de 25% la factura de gaze și o compensație de 18 bani pe kwh la energie electrică pentru cei care au un consum lunar de până în 200 kwh pe lună.

Potrivit datelor oficiale, 13 milioane de români, adică 5,2 milioane de gospodării, ar urma să beneficieze de compensațiile la energie electrică, iar la gaze naturale vorbim de trei milioane de români dintr-un total de patru milioane de consumatori.

Cum se acordă banii pentru facturi

Totodată, ministrul a precizat și modul în care mecanismul de compensare al facturilor la energie va funcționa. Potrivit acestuia, subvenția va fi acordată direct în factură, a precizat ministrul.

El a a mai adăugat că regularizarea urmează să fie făcată la cinci luni, iar pentru consumator se dorește ca lucrurile să fie cât mai simple, fără a fi nevoie de plimbări pentru a ridica documente și bani de la autorități.

„Regularizarea va fi la cinci luni de zile. Fiecare cred că poate să își gestioneze acest consum. Vrem să dăm drumul cât mai repede la acest lucru, vrem să fie cât mai simplu, să nu punem niciun om pe drumuri, să nici nu plimbăm oamenii pe la diverse autorități și nici banii între diverse autorități, iar discountul, compensarea, subvenția, cum vrem să îi spunem, să fie direct în factură, iar furnizorul să o recupereze prin deducere din taxele și impozitele pe care le plătește.”, a explicat Ministrul Energiei.

De menționat este faptul că, potrivit ministrului, pentru a beneficia de subvenție consumatorul nu trebuie să facă nimic, decât să vadă dacă se încadrează în acel consum.

„În factura care vă vine la sfârșitul lunii, dacă vă încadrați în acel consum, și acolo va trebui consumatorul să își gestioneze cât de cât consumul lunar, va veni factura automat. Practic, nu va trebui să facă nimic (n.r. consumatorul), asta vrem, să fie cât mai ușor de pas”, a mai spus oficialul.