Până acum, adevăratele eşecuri în materie de proiecte rezidenţiale pot fi numărate pe degetele de la o mână, însă o serie de consultanţi imobiliari au prezis că 2011 va fi anul în care lucrurile vor deveni mai agitate în zona falimentelor.
„Se poate spune că până şi acest reper al pieţei rezidenţiale a ajuns la insolvenţă, însă nu cred că reprezintă vre-un semnal, ci pur şi simplu este un alt proiect ce se adaugă celorlalte care urmează acelaşi curs. Dacă se va ajunge la executare, banca îşi asumă riscul de a recupera doar o parte din datorie. Probabil că Alpha Bank a fost forţată de actuala conjunctură să facă acest pas. Reorganizarea unui proiect rezidenţial depinde de finanţatori şi ei preferă de cele mai multe ori metoda cea mai simplă de a scoate bani şi anume executarea“, a declarat pentru Capital Ioan Bejan, secretarul general al Patronatului Proprietarilor de Clădiri din România (RABO).
Alpha Bank a cerut luni insolvenţa companiei Asmita Gardens, care dezvolta proiectul de pe Splaiul Unirii. Banca a asigurat pentru construcţia complexului o linie de finanţare de circa 70 mil. euro.

„Nu cred că această situaţie semnalează ceva deosebit şi nici nu poate fi privit ca un caz definitoriu pentru piaţă. Sunt proiecte în dificultate şi proiecte bune care trec prin perioade dificile. Vestea bună este că băncile nu au ieşit pe piaţă să execute, ci au încercat să rezolve problemele pe cale amiabilă. În acest moment, este crucial ca jucătorii să asigure stabilitatea pieţei“, explică Bogdan Cernescu, managing director al Erste Group Immorent România.
Nu toate proiectele sunt proaste
Potrivit lui Ioan Bejan, varianta executării ar putea fi evitată în cazul multor proiecte rezidenţiale dacă băncile s-ar gândi să îşi lase activele toxice pe mâna unor profesionişti.
„Băncile ar trebui să se gândească mai serios la externalizarea activelor toxice, care pot deveni rentabile în viitor. În Europa există această abordare. Nu tot ce s-a ridicat în perioada de boom e prost. Anumite proiecte pot fi revalorificate. Eu nu am văzut la noi nicio bancă să se preocupe de o administrare mai eficientă a portofoliului imobiliar. Ar trebui să facem trecerea de la heirupism la o administrare eficientă a patrimoniului imobiliar existent“, consideră reprezentantul RABO.
Şansele unei reorganizări de succes în cadrul Asmita Gardens sunt destul de reduse în condiţiile în care dezvoltatorul are probleme şi cu firma de construcţii Strabag, ce a blocat construcţia fazei a doua a proiectului. Un alt motiv stă în preţul ridicat al apartamentelor.