"Există tot felul de reclamaţii că vin produse proaspete pe care noi le suspectăm că ar fi venit de fapt congelate şi pe urmă sunt decongelate şi vândute drept proaspete în galantarele magazinelor şi supermarketurilor. Şi, atunci, întrebarea noastră este: 'Nu controlaţi nimic? Nu controlăm, pentru că la frontiera cu Ungaria şi din interiorul UE nu controlăm'. Totuşi, o săptămână nu poţi să faci ceva? Aşa prin sondaj, ne-am hotărât să luam probe, să vedem despre ce este vorba…Producătorii de carne de porc au încercat în disperare să trimită carne fresh în Ungaria şi i-au controlat, le-au luat probe şi i-au ţinut zece zile până s-a stricat carnea. A doua oară nu au mai venit. Ideea este că trebuie să apărăm şi noi ţara, nu numai alţii au dreptul şi noi, nu!", a punctat preşedintele Comisiei pentru agricultură, Nini Săpunaru, la finalul discuţiilor. 

De asemenea, Săpunaru a propus efectuarea unor supracontroale şi schimbarea inspectorilor din Constanţa cu "nişte băieţi din Iaşi şi veţi vedea ce descoperă". 

"Am spus doar atât: mai schimbaţi pe cei din Constanţa şi aduceţi nişte băieţi din Iaşi şi veţi vedea ce descoperă. Aici, vorbesc mai precis de corupţie. Experienţa pe care o am în acest domeniu îmi spune că e bine din când în când să mai trimiţi şi pe alţii în control. Avem informaţii şi putem demonstra că se întâmplă lucruri. (…) Noi, producători de miere de albine, spunem că avem concurenţă cu mierea de albine din China. Care miere din China, că e numai zahăr şi glucoză, dar verifică cineva?", a întrebat retoric şeful Comisiei pentru agricultură. 

În aceste context, Săpunaru a afirmat că ANSVSA trebuie să se autosesizeze în cazurile în care există suspiciuni, nu să aştepte să facă un control în urma unei reclamaţii. 

"Mai aveţi şi voi bănuieli (inspectorii veterinari – n. r.), nu să venim noi să reclamăm că produsul nu este bun. Acesta este rolul vostru. Când este vorba de bani mulţi, oamenii sunt coruptibili indiferent cu cât i-ai plăti. Din când în când, mai trebuie să mai faci nişte supercontroale şi să-i amesteci. Dacă vezi că stă 10 ani de zile lângă butoiul cu miere, nu-l mai schimbi din când în când, să mai aduci altul lângă el? (…). Deocamdată îi acord (preşedintelui ANSVSA – n. r.) prezumţia că vrea să facă ceva, pentru că ceilalţi nu au făcut nimic. A promis că se va ocupa de această treabă. El vine într-un moment dificil şi este foarte simplu să deplasezi nişte oameni la frontierele din vest şi să verifici tot ce intră produs animal, doar pentru o săptămână. Nu moare nimeni o săptămână dacă facem astfel de controale", a adăugat Nini Săpunaru. 

Preşedintele ANSVSA, Andrei Butaru, a fost prezent, marţi, la şedinţa Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, unde au fost discutate mai multe aspecte legate de supravegherea şi controlul trasabilităţii produselor de origine animală comercializate în supermarketurile locale. 

AGERPRES