În urma sondajului a rezultat că există un punct comun al miliardarilor: aceștia nu își ghidează opțiunile de investiție în funcție de indicatorii tradiționali, ci în funcție de indicatori personali.

Spre exemplu, John Paul DeJoria, mogulul saloanelor de frumusețe, spune că aceste localuri și nu bursele sunt unele din cele mai bune barometre privind mersul economiei. Totodată, miliardarii consideră că euro se va deprecia în continuare față de dolar și că menținerea lichidităților în moneda americană este o mișcare deșteaptă.

Unul dintre cei chestionați, avocatul Joe Jamail, care își menține averea în cash și bonduri spune că că hedge fund-urile sunt periculoase în prezent. ”Mai degrabă aș cumpăra cocaină”, a glumit acesta. Iată mai jos cum au răspuns la chestionaril Bloomberg doi dintre cei mai bogaţi oameni din lume.

Mikhail Prokhorov – Îmi păstrez cash-ul în dolari

Mikhail Prokhorov, mogulul din domeniul minier a vândut în 2008 participația de 25% din OAO GMK Norilsk Nickel unui alt miliardar rus, Oleg Deripaska. Vânzarea i-a adus peste 5 milirade de dolari și o participație de 17% din producătorul de aluminiu United Co. Rusal.

Răspunzând întrebărilor adresate de Bloomberg, acesta a spus că cel mai bun sfat primit vreodată a fost ”Nu te pierde cu firea”. Întrebat care crede că este moneda care se va deprecia cel mai tare în viitor acesta a spus că putea fi vorba de euro.

”Cashul pe care il dețin il păstrez în dolari. Pe termen lung, prefer să mențin portofoliul în valute care oferă dobânzi mari sau a căror valoare crește – un coș de valute ale statelor emergente, de la Brazilia, la China și Rusia”, a spus acesta.

Cele mai bune oportunități de investiție în instrumente cu venit fix? În opinia lui Prokhorov, bondurile corporative rusești şi bondurile braziliene sau turcești, în moda acestor țări, ar fi o combinație interesantă.

Dintre un lingou de aur, bonduri americane și un tablou de Picasso, cea mai sigură investiție i se pare aurul.

Sfaturi marca Donald Trump
Peste 20 de clădiri din Statele Unite ale Amercii au trecut numele lui Donald Trump pe frontispicii.

Totodată, o serie de hoteluri de lux și cazinouri aparţin lui Donald Trump. Cel mai bun sfat pe care l-a primit de-a lungul vieții în privința investițiilor a venit de la tatăl său, care i-a spus că trebuie să cunoască cât mai multe lucruri despre plasamentele pe care le face.

Unde ar investi un milliard de dolari? În acțiuni, bonduri corporatiste și case scoase la licitație de bănci care pot fi finanțate prin credite pe termen lung cu dobânzi avantajoase.

Cea mai bună și cea mai proastă investiție? Cea mai bună investiţie a sa o considera cumpărarea celebrei clădiri 40 Wall Street, cu un milion de dolari. Cea mai proastă investiţie a fost un iaht.

Te-ar putea interesa și: