Este răsturnare totală de situație! Autoritatea Europeană a Medicamentului – EMA a decis că vaccinul Johnson&Johnson poate fi utilizat pentru imunizarea populației, întrucât beneficiile vaccinării depășesc riscurile efectelor adverse.

În consescință, CNCAV anunță, la rândul său, pentru România, că vaccinul Johnson&Johnson este sigur și eficient.

Este răsturnare totală de situație! Vaccinul Johnson&Johnson va fi folosit în România

Vaccinul Johnson&Johnson este sigur și eficient! Concluziile EMA 20.04.2021 în ceea ce privește vaccinul dezvoltat de compania Johnson&Johnson, cu regim de administrare monodoză:

Raportul risc-beneficiu pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania Johnson&Johnson, denumit “COVID-19 Vaccine Janssen”, rămâne nemodificat – beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depășesc riscurile efectelor adverse.

Apariția unor afecțiuni care asociază tromboză și trombocitopenie a fost întâlnită extrem de rar în cazul pacienților vaccinați cu acest ser – au fost raportate 8 cazuri în SUA după 7 milioane de administrări.

Aceste afecțiuni au fost întâlnite mai frecvent la persoane cu vârstă sub 60 ani, majoritar femei, în primele 3 săptămâni de la vaccinare.

Principalele simptome ce pot anunța reacții adverse grave

Până la acest moment nu au fost identificați factori de risc care să predispună la apariția acestor evenimente.

Informațiile despre produs (Rezumatul Caracteristicilor Produsului și Prospectul) vor fi actualizate pentru a include date de atenționare cu privire la riscul de apariție a trombocitopeniei și tulburărilor de coagulare.

Se recomandă contactarea de urgență a medicului dacă sunt constatate următoarele simptome în primele 3 săptămâni de la vaccinare: dificultăți de respirație, durere în piept, umflarea picioarelor, durere abdominală puternică și persistentă, dureri de cap persistente, vedere încețoșată, pete mici de sânge sub piele la distanță de locul administrării vaccinului.

Recomandăm raportarea oricărei reacții adverse suspectate atât de către profesioniști cât și de către pacienți.”, a anunțat miercuri CNCAV pe pagina sa oficială de Facebook.

Trebuie precizat că Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) a cerut ca producţia de vaccinuri anti-COVID-19 Johnson & Johnson să fie stopată într-o fabrică în care ar fi fost obţinute 15 milioane de doze care prezentau deficienţe de fabricaţie.