Anunțul a venit după ce Curtea a discutat excepţia de neconstituţionalitate a unui articol din Codul penal care reglementează infracţiunea de abuz în serviciu, invocată de Bombonica Prodana, fosta soţie a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, în dosarul angajărilor la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman.

Potrivit unor oficiali ai CCR, partea sesizării privind sintagma ”îndeplineşte în mod defectuos atribuţiile” în ceea ce priveşte abuzul în serviciu a fost respinsă ca inadmisibilă, deoarece Curtea s-a pronunţat, deja, în urmă cu un an pe această chestiune, când a stabilit că aceasta nu poate fi interpretată decât în sensul că îndeplinirea atribuţiei de serviciu se realizează prin „încălcarea legii”. 

Oficialii Curţii au menţionat că decizia este mai complexă, iar în motivare va fi explicată în amănunt decizia. 

CCR a admis, pe 15 iunie 2016, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 şi ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma ”îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege ”îndeplineşte prin încălcarea legii”. 

„Curtea constată că sintagma ‘îndeplineşte în mod defectuos’ din cuprinsul dispoziţiilor 25 art.246 alin.(1) din Codul penal din 1969 şi ale art.297 alin.(1) din Codul penal nu poate fi interpretată decât în sensul că îndeplinirea atribuţiei de serviciu se realizează prin ‘încălcarea legii’. Aceasta este singura interpretare care poate determina compatibilitatea normelor penale criticate cu dispoziţiile constituţionale referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii”, se arată în motivarea deciziei din 15 iunie 2017.

AGERPRES