Liderul grupului PMP din Camera Deputaţilor, Marius Pașcan, a depus un proiect care prevede modificarea şi completarea Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă, scrie Mediafax. Potrivit proiectul, minorii care refuză schimbarea custodiei vor fi obligaţi la consiliere psihologică pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 6 luni. Actuala lege prevede o perioadă de consiliere psihologică de maxim 3 luni. Dacă la finalul programului de consiliere psihologică, psihologul constată că minorul refuză în continuare, „instanța poate dispune continuarea concilierii sau poate dispune revizuirea măsurilor stabilite în hotărârea judecătorească cu privire la exercitarea legăturilor personale dintre părinte și minor”.

Părintele sau persoana la care se află minorul supus unei executări judecătorești de schimbare a custodiei este somată să se prezinte la sediul executorului „în vederea stabilirii modalității în care celălalt părinte își va exercita dreptul de a avea legături personale cu minorul, potrivit programului stabilit în titlul executoriu”, potrivit proiectului. De asemenea, „data și ora întrevederii se va stabili de comun acord, dar nu poate depăși 10 zile de la data comunicării”.

La articolul 911 privind regulile speciale de executare este introdusă o nouă prevedere referitoare la ținută, în cazul în care forțele de ordine sunt obligate să intervină în executarea silită, pe lângă executorul judecătoresc: „Agenții forței publice vor purta ținută civilă”. De asemenea, inițiativa legislativă urmărește și „aplicarea penalităților pentru neexecutarea hotărârilor judecătorești doar părintelui culpabil”. În prezent, legea prevede amenzi pentru persoana care refuză să se supună executării silite, deşi copilul este cel care refuză stabilirea unor legături personale cu părintele care preia custodia.

Iniţiativa semnată de 11 senatori şi deputaţi PMP se află în prezent la Senat, pentru dezbatere, de unde va merge către Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz.