Potrivit documentului IFAD, intitulat ''Sending Money Home: European flows and markets'', 109,4 miliarde de dolari au plecat din ţări vest-europene şi din Rusia către ţări mai sărace ale Europei, precum cele din Balcani şi foste ţări ale blocului sovietic, dar şi către Africa, Orientul Mijlociu, Caucaz şi Asia.

Raportul precizează că 10 ţări membre ale Uniunii Europene, printre care România, Ungaria şi Polonia, fac parte dintre statele beneficiare ale economiilor trimise acasă de către imigranţi.

''Aceste fluxuri financiare reprezintă un colac de salvare pentru milioane de gospodării individuale, ajutând familiile să-şi îmbunătăţească standardul de viaţă peste nivelul de subzistenţă şi de vulnerabilitate, ameliorându-şi sistemul de sănătate, de educaţie şi de antreprenoriat'', se precizează în raportul IFAD.

Pe primele cinci locuri de pe lista cu ţări de unde sunt expediate economiile imigranţilor se află Rusia, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Italia şi principalele cinci state beneficiare sunt Nigeria, China, Maroc, India şi Uzbekistan. Imigranţii trimit de obicei acasă între 1.500 şi 3.200 de dolari pe an.

Datele publicate de IFAD survin pe fondul unor tensiuni intraeuropene tot mai mari privind imigraţia, Italia plângându-se în legătură de o solidaritate insuficientă din partea partenerilor său din Uniunea Europeană, în contextul în care Roma se confruntă cu un număr record de imigranţi sosiţi din Nordul Africii.

Economiile trimise de imigranţi, chiar dacă nu ar trebui considerate drept un substitut al ajutorului pentru dezvoltare, reprezintă ''o măsură de speranţă şi de stabilitate'' pentru ţările lor de origine şi comunitatea internaţională ar trebui să facă mai mult pentru a contribui la maximizarea efectului lor pozitiv, consideră IFAD.

AGERPRES