Statul român se vede acum obligat să plătească daune pentru că, acum opt ani, a anulat facilităţile fiscale acordate grupului de firme European Drinks, căreia i se cuveneau pentru că a investit într-o zonă defavorizată. European Drinks era, la acea vreme, cel mai mare grup românesc din industria alimentară, iar investiţiile au fost concentrate în judeţul Bihor, unde grupul a deschis mai multe fabrici de procesare.
Facilităţile au fost acordate pentru 10 ani, dar după cinci ani au fost retrase.
Fraţii Ioan şi Viorel Micula, patronii European Drinks, au câştigat la Curtea de Arbitraj de la Washington procesul intentat statului român şi trebuie să primească circa 376  milioane lei, plus penalităţi, iar Ministerul Finanţelor doreşte să compenseze această sumă cu datoriile firmei la buget.
Reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice au declarat pentru MEDIAFAX că se intenţionează compensarea sumei câştigată de fraţii Micula cu datoriile la buget pe care le are firma deţinută de aceştia. Sursele citate au precizat că este un caz fără precedent şi se caută cea mai bună modalitate de punere în practică.
"Dacă domnii de la Finanţe spun că vor acoperi datoriile cu banii ăştia, înseamnă că ştiu ei mai bine. Eu ştiu că nu avem datorii atât de mari, iar datoriile pe care le avem nu sunt din vina noastră, ci din cauza contextului economic", a declarat Ioan Micula pentru MEDIAFAX.
Pe data de 1 noiembrie 2013, capital.ro a scris, pe baza datelor de la ANAF, că frații Micula figurau cu o datorie la stat de 276 milioane de lei.
Așadar, statul român mai trebuie să plătească fraților Micula încă o sută de milioane de lei.