CEC Bank, Millennium Bank, Raiffeisen Bank, Bancpost, RBS Bank și BCR sunt băncile care au anunțat până acum lansarea unor astfel de produse de creditare. Dobânzile pentru varianta în euro a împrumuturilor variază între 5,75% și 6,55% (DAE), iar clienții cărora li se virează și salariul în contul băncii respective primesc condiții mai bune. Avansul este de 10% la CEC și Millennium, de 15%  la BCR, Raiffeisen și Bancpost și de 25% la RBS.
În ce privește costurile, Raiffeisen Bank percepe un comision de analiză dosar de 400 de euro, taxa de evaluare a imobilului fiind de 90 de euro. La Millennium, cheltuielile precontractuale aferente întocmirii dosarului de credit sunt de 900 de lei, iar comisionul de analiză – 400 de euro. CEC Bank percepe un comision de administrare a creditului de 0,04%, aplicat lunar la soldul curent. „Aceste tipuri de credite se adresează unui segment mult mai mare de clienți, față de programul Prima Casă unde avem restricții de istoric locativ sau de vârstă“, declară Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.
„De asemenea, există și o restricție de înstrăinare sub orice formă a proprietății timp de cinci ani după achiziție, ceea ce poate fi o barieră în acest interval de timp pentru îmbunătățirea standardului locativ, de exemplu“, adaugă ea. Alte avantaje sunt valoarea împrumutului, care poate fi mai mare decât în cazul creditului Prima Casă, cât și, în unele cazuri, perioada extinsă de creditare (35 de ani, spre exemplu, la Bancpost).
Și cu Prima Casă 4 și cu cea proprie
Programul Prima Casă 4 în varianta lansată de Guvern la finele lunii martie prevede înjumătăţirea garanţiei de stat şi utilizarea sumelor astfel eliberate pentru garantarea de noi credite ipotecare. În cazul acoperirii integrale a riscului prin garanţie suverană, cum a fost în cazul programelor Prima Casă 1,2 și 3, băncile nu mai erau obligate să respecte prevederile din normele interne referitoare la avansul minim pentru creditele acordate populaţiei.

Pentru o garanţie a statului de numai 50% din valoarea împrumutului, instituţiile de credit vor aplica, însă, pentru jumătate din împrumut regulile de avans din normele interne aprobate de BNR. Astfel, pentru a solicita un avans de numai 5%, o bancă ar trebui să aibă prin norme posibilitatea de a practica un avans de 10% din împrumutul ­total. Multe instituţii de credit au fost obligate însă de banca centrală să practice un avans minim mai mare de 10% la creditele pentru populaţie, cel mai des de 15%.
Băncile au la dispoziţie trei luni pentru a stabili dacă acceptă noile condiţii. În noua formulă a programului Prima Casă vor putea fi incluse şi persoanele care ­deţin deja o casă cu suprafaţa maximă de 50 metri pătraţi şi doresc un confort sporit. Până acum s-au arătat interesate de a participa la noua etapă a programului băncile BCR, BRD, Bancpost, Millennium Bank și Banca Transilvania.