De cand a dat firul ierbii, multora nu le da pace gandul la gratarul cumparat de curand si la mirosul mititeilor si al fripturilor facute in aer liber. Ei bine, aceste gratare isi au locul cel mai potrivit in curtea unei case de vacanta. Atunci cand job-ul nu-ti permite sa te departezi prea mult de furnicarul unui oras aglomerat, evadarea la sfarsit de saptamana si jocul de-a viata libera la tara are un farmec aparte. Si acest lucru o demonstreaza miile de case noi aparute in zonele de munte (cel mai frecvent pe Valea Prahovei) sau in zonele impadurite din comunele din apropierea marilor orase si mai ales a Capitalei.
Un exemplu este casa din imagine, care este construita dupa modelul Rarau, cel mai mic tip de case de lemn rotund, realizate de firma Ecomed. La construirea ei au fost folositi busteni de rasinoase decojiti de scoarta si tratati impotriva daunatorilor si actiunii umezelii. Chiar si scara interioara este tot din lemn rotund masiv. Casa este de dimensiune mica si are un singur dormitor la etaj, fiind potrivita pentru o familie restransa sau pentru o eventuala inchiriere unui cuplu, atunci cand proprietarul doreste sa-si amortizeze mai repede investitia. Aceasta casa se afla in comuna Ghermanesti, la 30 Km de Bucuresti, intr-o zona linistita, in apropierea unei paduri, dar cu acces direct la o sosea asfaltata. Firma Ecomed construieste astfel de case in maximum 45 de zile, pe fundatia realizata de client, iar pretul unui astfel de kit (materialele de constructie necesare modelului Rarau, de la peretii exteriori, planseu, elemente de tamplarie, acoperis, elemente de izolare, finisaje si scara interioara) este de 13.900 USD, fara TVA.
In ultima perioada, mai multe firme si-au castigat renume pe piata constructiilor de lemn. Societatea Case Lemn Bianca realizeaza case de lemn la cheie, cu pereti sandvis, placati cu lambriuri la interior, la preturi de 240-250 USD/mp, cu tot cu instalatii si transport.
Firma maramureseana Simfonia lemnului construieste case din rasinoase, barne inchise prin imbinare, cu vata minerala la interior, de diverse grosimi (de la sase la zece centimetri), cu preturi cuprinse intre 89 USD/mp si 275 USD/mp, in functie de finisaje si grosimea peretilor.
Case de lemn la cheie vinde si firma Ecolog Homes din Piatra Neamt, cu preturi cuprinse intre 130 si 450 USD/mp, cu finisaje si echipamente de baie de lux.
Indiferent de la ce firma cumparati, consultati-va cu specialistii acesteia inainte de a decide ce tip de tehnologie si ce grosime a peretilor este potrivita pentru zona in care doriti sa construiti casa, pentru a nu avea ulterior surprize neplacute.
Oricum, o astfel de casa, bine facuta nu poate sa va aduca decat un confort sporit si o apropiere mai mare de natura si, nu in ultimul rand, placerea savurarii in liniste a mititeilor facuti pe gratarul propriu.

Casele din lemn sunt mai economice si mai usor de intretinut

Avantajele caselor de lemn:
Sunt mai usoare, costurile cu fundatiile sunt mai mici si au un grad de risc seismic mai scazut, fiind mai flexibile.
Se apreciaza ca ele confera un mediu ecologic, mai sanatos decat constructiile din beton si caramida.

Cand construiti o casa de lemn, atentie la:
Pregatirea lemnului de constructie. Bustenii, profilurile de lemn trebuie sa fie tratati impotriva daunatorilor (carii, alte insecte sau ciuperci care pot aparea in conditii de umezeala) si sa fie tratati ignifug impotriva focului. Lemnul trebuie sa fie uscat, ca sa nu crape ulterior.

Intretinerea constructiei. Casa trebuie lacuita periodic. Intervalul intre lacuiri este variabil, in functie de climatul zonei si de tipul casei, si este cuprins intre doi si cinci ani.

Calificative casa Rarau

Materiale de constructie si finisaje: HHHHH
Casa este construita din lemn rotund de brad, din busteni decojiti de scoarta, cu diametrul mediu de 23 cm si imbinati prin sistemul „capetelor petrecute”. Lemnul este tratat impotriva focului (ignifug) si impotriva daunatorilor. Elementele de tamplarie sunt din lemn masiv de brad cu geam termopan, iar scara interioara este din lemn rotund masiv.

Suprafata si confort: HHHH
Locuinta are in total 59,5 mp suprafata utila si este impartita astfel: la parter, are un living de 20 mp, o bucatarie deschisa de 11,7 mp si o baie de 6,6 mp, iar la mansarda se gaseste un dormitor de 18,5 mp. Casuta, cu toate ca este mica, este luminoasa si confortabila, pentru ca livingul este deschis – atat pe orizon tala, spre bucatarie, cat si in inaltime (dormitorul de la mansarda se intinde doar peste baie si bucatarie).

Timp de executie: HHHHH
O astfel de casa tip se construieste rapid, in 30-45 de zile de la turnarea fundatiei. Tratarea de protectie a
lemnului se face in proportie de 80% la locul de productie, in fabrica. La fata locului elementele sunt doar puse cap la cap si izolate.

Lumina naturala: HHHHH
Pe toate laturile casei se afla ferestre mari, luminoase. Pentru o atmosfera intima, acestea se pot „ascunde” in spatele unor perdele rustice.

Raport calitate/pret: HHHHH
Pretul de 13.900 USD este un pret bun pentru o casa din lemn masiv, cu tot cu transport si asamblare. La acest pret se pot cumpara si case de lemn tip sandvis, cu tot cu instalatii electrice si sanitare. Peretii acestora sunt insa mai subtiri, din scanduri de brad, cu vata minerala la mijloc, iar casele sunt mai putin rezistente decat sistemul de lemn masiv, precum cel al casei Rarau.