“Facebook a închis conturi prin intermediul cărora erau executate atacuri cibernetice, iar Microsoft a acționat pentru a opri atacuri actuale, nu doar atacul inițial WannaCry”, a spus consilierul pentru securitate internă al Casei Albe, Tom Bossert.

Acesta nu a oferit detalii referitoare la măsurile luate de cele două companii, dar a spus că guvernul american cere și altor companii să coopereze în domeniul securității cibernetice. 

Remarcile consilierului au avut loc în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă, la care a acuzat Coreea de Nord de atacul informatic WannaCry, care a infectat sute de mii de computere din peste 150 de țări.

Bossert a declarat că guvernul american are dovezi clare că responsabilitatea pentru atacul WannaCry aparține Coreii de Nord. El nu a prezentat totuși aceste dovezi.

Acuzația Statelor Unite are loc într-o perioadă de tensiuni ridicate cu Coreea de Nord, din cauza programului de înarmare nucleară derulat de acest stat.

Un purtător de cuvânt al Facebook a confirmat că săptămâna trecută că a șters conturi ale unor utilizatori care aveau legătură cu un grup de hackeri cunoscut sub numele de Lazarus Group. Conturile respective erau folosite pentru a crea relații cu posibile ținte ale atacurilor cibernetice.

Facebook a luat în acest an măsuri similare împotriva unor conturi suspecte din Rusia, care, potrivit companiei, au fost folosite pentru a promova mesaje politice în timpul alegerilor prezidențiale din 2016.

Președintele Microsoft, Brad Smith, a scris pe blogul său că grupul a dezactivat un soft malware utilizat de grupul Lazarus, a curățat computerele infectate ale clienților și a dezactivat conturi utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice.

Smith a adăugat că măsurile au fost luate după consultări avute cu mai multe guverne, pe care nu le-a identificat. El a precizat că decizia Microsoft a fost independentă.