Industria de mobilier se află printre puținele industrii care au avut rezultate foarte bune în ultimii doi ani. În timp ce, în plan local, antreprenorii și-au consolidat vânzările, la export creșterile au depășit 15%. Grosso modo, exporturile de mobilă au ajuns la 1,7 miliarde de euro anul trecut. Vă prezentăm 10 jucători care s-au făcut remarcați prin performanțe deosebite anul trecut. Dintre aceștia vom stabili  trei finaliști vor fi premiați în cadrul Galei Capital "Premiile industriei românești", care va avea loc în prima parte a lunii iulie

 

Citiți și:
Capital premiază cele mai performante companii din industrie
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «auto»
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «industrie grea»
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «industria ușoară»
Candidaţii la Premiile Capital, secţiunea «industria alimentară»
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea "energie"
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «IT»
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea industriei chimice și a materialelor de construcții

 

MOBEXPERT

Una dintre cele mai cunoscute afaceri din industria de mobilă, Mobexpert, prezentă de peste 20 de ani în piață, a avut un an 2014 plin: consolidare și extindere. Este vorba despre extinderea magazinului Mobexpert Outlet din Pipera, în urma unor investiţii de câteva sute de mii de euro. Această mișcare ar putea duce vânzările outlet-ului la circa două milioane de euro anul acesta. Anul trecut, Dan Şucu, proprietarul grupului, declara că outlet-ul a fost rezultatul ratei de înnoire din magazine. Mobexpert, care operează o reţea de 32 de magazine, a avut o strategie clară de-a lungul anilor, investind în creşterea suprafeţei pe care o alocă decoraţiunilor, care, practic, s-a triplat până în prezent.

 

IKEA

A anunțat, de curând, unde va deschide al doilea magazin din România: tot în București, pe un teren de 13,7 hectare, ce a aparţinut fabricii Anticorosiv, controlată de fondul de investiţii Broadhurst Investments. Tranzacția depășește 20 de milioane de euro. În perioada 1 septembrie 2013 – 31 august 2014, retailerul de mobilă IKEA a înregistrat vânzări totale de circa 106 mil. euro în România, la magazinul din Băneasa, în creştere cu 6,45% faţă de perioada similară a anului anterior. În iulie, anul trecut, retailerul a lansat vânzările online, numai în prima lună fiind plasate online 3.500 de comenzi, cele mai multe pentru București. În ultimul an, IKEA a avut 496 de angajaţi, numărul acestora urmând să crească odată cu noul magazin.

 

ARAMIS INVEST

Se află printre cei mai mari exportatori de mobilă din România, cu afaceri de 567 de milioane de lei anul trecut. Aramis Invest s-a remarcat, în ultimii ani, și prin faptul că a devenit unul dintre cei mai importanți funizori pentru IKEA. Deținut de doi oameni de afaceri români – Iacob Vladimir și Marius Selescu -, producătorul de mobilă din Baia Mare are aproape 2.900 de angajați, fiind printre puținele companii care au făcut angajări în perioada crizei, când  alții au înghețat investițiile. Mai mult, reprezentanții companiei au estimat, pentru următorii ani, creșteri anuale de 10% ale cifrei de afaceri. Producătorul   de mobilă a fost înființat în 1994 și a făcut primii paşi la export în 1997.

 

LEMET

Producătorul de mobilă Lemet a avut mai multe proiecte de investiții anul trecut, cu accent pe diversificarea produselor din lemn masiv. De altfel, în ultimii ani, Lemet a dezvoltat brandul de magazine LEM’S pentru desfacerea produselor sale. În primele nouă luni din 2014, afacerile reţelei de magazine au ajuns la 162 de mil. lei, depăşind cu 10 procente aceeaşi perioadă a anului trecut. Reprezentanții rețelei de magazine spun că această creștere s-a datorat, printre altele, și investițiilor realizate în 2012 și 2013. Compania a început dezvoltarea sectorului de produse tapiţate în 2010, cu investiţii totale de aproximativ un milion de euro. Fabrica Lemet din Câmpina a fost înfiinţată în 1991, iar în prezent halele de producţie acoperă o suprafaţă de peste 35.000 metri pătraţi. Capacitatea actuală, anuală, de prelucrare a fabricii de mobilă Lemet este de aproximativ 3,5 mil. de panouri prelucrate tip PAL.

 

ITALSOFA

Într-un sector dominat de antreprenori români, investiţia realizată de grupul italian Natuzzi în fabrica Italsofa de la Baia Mare s-a transformat, în scurt timp, într-una dintre cele mai importante din România. Unitatea se întinde pe o suprafaţă de  aproximativ 75.600 metri pătrați şi este operaţională din 2003. Astăzi, Italsofa România a ajuns la 1.332 de angajaţi, lucrând la capacitate maximă. Reprezentanții Natuzzi, aflat în TOP 3 jucători din industria de mobilă din Italia, spuneau anul trecut că fabrica de la Baia Mare este cea mai mare din cadrul grupului.

 

TAPARO

Producătorul de mobilă Taparo se află în TOP 5 mari exportatori pe acest segment, cu afaceri de 67 milioane de euro în 2014. Cele mai importante volume la export merg în Europa, nordul Africii şi nordul Americii. Compania, controlată de omul de afaceri Ioan Filip, produce de mai mulți ani pentru IKEA, retailerul cel mai cunoscut la nivel mondial. Taparo a avut o dezvoltare sănătoasă, devenind, de-a lungul anilor, unul dintre cei mai mari jucători din industria de profil. Anul trecut, capacitatea de producţie a fost de aproximativ 820.000 de piese, zilnic fiind livrate până la 55 de camioane. Taparo s-a înfiinţat în 2005, când a fost  construită o fabrică de producţie articole tapiţate, canapele şi fotolii. La început, articolele de mobilier au fost simple, dezvoltându-se, ulterior, în produse sofisticate din piele și imitații de piele. Compania are astăzi aproximativ 1.000 de angajați.

 

 

CASA RUSU

2014 a fost un an spectaculos pentru Casa Rusu: profitul a avut o creștere de 85% față de anul anterior. Reprezentanții grupului Rus Savitar, care dezvoltă acest brand, spun că rezultatul a fost posibil datorită investițiilor și extinderii rețelei de magazine, pe care o va continua și în 2015. Cu o cifră de afaceri de 35 de milioane de euro în 2014, Casa Rusu este o afacere 100% românească, controlată de familia Rusu din Timişoara. Planurile acționarilor pentru 2015 prevăd mai multe magazine în marile orașe, investițiile urmând să depășească 4 milioane de euro. Grupul Rus Savitar-Casa Rusu desfăşoară activităţi în industria mobilei și în cea de retail.

 

ELVILA

Chiar dacă ultimii ani au fost mai dificili pentru producătorul de mobilă Elvila, cu scăderi ale vânzărilor și disponibilizări, 2014 a adus o stagnare a cifrei de afaceri la 40 milioane de lei și o creștere cu 30% a profitului, până la 0,7 mil. lei, comparativ cu anul anterior. Potrivit datelor companiei, profitul după impozitare a fost integral reportat în exerciţiul următor, mai puţin rezerva legală în limita de 5% din profitul contabil înainte de impozitare. Omul de afaceri Viorel Cataramă a pus bazele Elvila acum 25 de ani, o perioadă aflându-se chiar în topul angajatorilor din România. Anii de criză, care au adus o creștere a prețurilor la materii prime și scăderea comenzilor la export, la care s-a adăugat și scăderea puterii de cumpărare, au răsturnat planurile antreprenorului. Acesta  a fost nevoit să renunțe la o parte dintre angajații Elvila, perioadă în care a avut și un volum redus al comenzilor.

 

SORTILEMN

Cu un avans de aproape 30% al cifrei de afaceri, în 2014, până la 200 de milioane de lei, compania Sortilemn din Gherla este și unul dintre principalii furnizori de mobilă pentru retailerul suedez IKEA. Iar produsele sale ajung atât în magazinele IKEA din Europa, în țări precum Germania și Franța, cât și Arabia Saudită, America și Japonia. De altfel, reprezentanții companiei spun că exporturile vor însemna, anul acesta, 85% din cifra de afaceri, poate chiar mai mult. Compania se află în topul primilor zece exportatori locali potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică și pe locul 241 în clasamentul general al exportatorilor. În total, Sortilemn exportă în 28 de pieţe individuale. La fabrica din Gherla, compania pro­duce fotolii, scaune de birou, scaune de bucătarie, dar şi mobilier pentru copii, în combinații cu diverse materiale, cu elemente masive, metal și textil.

 

KIKA

În România, Kika operează un magazin de mobilă şi decoraţiuni interioare în zona de vest a Capitalei. Anul trecut, grupul Steinhoff, proprietarul Kika, l-a numit la conducerea magazinului din București pe Akos Forras, în locul lui Lars Lund, acesta din urmă conducând compania timp de cinci ani. Noul manager, care coordonează totodată și magazinele Kika din centrul și estul Europei, (în Cehia, Ungaria, Slovacia), are sarcina de a crește vânzările într-o piață competitivă, dominată de antreprenori locali. La numirea sa, el a spus că România este, pentru Steinhoff, a doua țară ca importanță din Europa de Est, după Polonia. În prezent, Kika are o reţea de 73 de magazine în şapte ţări, magazinul din Capitală fiind deschis în 2008 în urma unei investiţii de 31 de milioane de euro. În 2013, reţeaua Kika a fost cumpărată de sud-africanii de la Steinhoff, al doilea cel mai mare grup din industria mondială a mobilei după IKEA.