Pensiile întârzie în iunie 2024

Pensiile din România vor veni ca de obicei luna viitoare. Seniorii țării vor primi pensii mai mari în iunie.

În contrast cu luna precedentă, când pensiile au fost distribuite atât pe card, cât și prin Poșta Română în primele trei zile ale lunii, având în vedere sărbătorile de Paște, în iunie se revine la programul obișnuit.

În iunie intră și banii pentru alimente

În plus față de suma obișnuită de pensie, în luna iunie mulți pensionari vor primi și bani pe voucherele de alimente. Aproximativ 2,6 milioane de români beneficiază de aceste carduri sociale. Ei vor primi o nouă tranșă de 250 de lei.

Cine sunt românii care primesc bani pentru alimente?

Printre cei incluși în lista beneficiarilor se regăsesc persoanele cu dizabilități, cei cu venituri lunare sub 2000 de lei și pensionarii din sistemul public de pensii.

Concret, este vorba despre:

  • persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei (adulți sau copii)
  •  familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 de lei
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune
  •  pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei
  • persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare
bani, pensionari
Pensionari / SURSA FOTO: Dreamstime

Când intră pensiile în iunie 2024?

Pensiile virate pe card

Conform informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii, pensiile alocate pe card vor fi disponibile începând cu data de 12 iunie 2024. Nu mai târziu, însă, de data de 13 iunie.

Deoarece data de 12 iunie cade într-o zi de miercuri și nu este recunoscută ca zi de sărbătoare legală, nu se vor efectua modificări în programul de plată a pensiilor pe card.

Luna precedentă s-a făcut o excepție de la acest regulament. Pensionarii au primit pensiile pe card începând cu data de 3 mai, datorită sărbătorilor de Paște.

Pensiile de la poștaș

Pensiile românilor pentru luna iunie 2024, distribuite prin intermediul Poștei Române, ar trebui să fie achitate în intervalul 1-15 iunie.

Pensionarii care nu sunt găsiți la domiciliu pot primi banii și documentul de plată de la ghișeele poștale în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

În absența ridicării, pensiile vor fi returnate la casa teritorială de pensii. De acolo, ele pot fi solicitate pentru reordonare la plată.