Daniel Baciu, șeful casei Naționale de Pensii a precizat că, în ceea ce privește plata pensiilor pe luna ianuarie, totul este în grafic și s-a lucrat în două schimburi pentru ca cele 5 milioane de taloane de pensii să fie predate în timp util Poștei Române.

„S-a lucrat în două schimburi pentru ca cele 5 milioane de taloane de pensii să fie tipărite în timp util pentru a fi predate Poştei Române. Suntem în termen, noi avem un grafic clar pe care-l avem printr-o convenţie stipulată cu Poşta, astfel încât trebuie să ne asigurăm că totul este în regulă şi taloanele vor fi date în timp util poștașilor”, a declarat Daniel Baciu la Antena 3.

Șeful casei Naționale de Pensii a explicat că sunt peste 2 milioane de pensionari care primesc prin Poștă pensia și acestea nu se pot achita în doar 2 zile.

„Sunt nişte operaţiuni premergătoarte care se făceau pentru luna precedentă, dar fiind an nou nu am putut să le facem în decembrie pentru că nu ne permite legea contabilităţii. Există un calendar clar pe care îl avem cu Poşta, apoi ei îşi programează aceşti bani pe străzi, în ordine alfabetică, astfel ca până pe 15 să se finalizeze distribuţia sumelor.

Pentru plata prin Poştă sunt peste 2 milioane de pensionari şi nu poţi achita 2 milioane de pensii în 2 zile. Este un grafic pe care îi au colegii de la Poştă şi sunt convins că toţi vom depune eforturi ca banii să ajungă mai repede”, a explicat șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu.

Marius Budăi: Posibila întârziere din ianuarie este anuală

Amintim că, Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, anunţa la finalul lunii decembrie că a avut cu directorul general adjunct al Poştei Române o discuţie telefonică pentru a se depune toate eforturile, astfel încât pensiile pe luna ianuarie să fie plătite până în data de 15 ianuarie.

„Am discutat telefonic, în această seară (marţi seara – n. r.), cu directorul general adjunct al Poştei Române, Ovidiu Călin, astfel încât să fie depuse toate eforturile pentru ca pensiile pe luna ianuarie a anului 2022 să fie plătite până în data de 15. Posibila întârziere din ianuarie este anuală, fiindcă nu se pot vira banii în luna decembrie 2021 pentru ianuarie 2022, aşa cum se întâmplă în celelalte luni ale anului, deoarece vorbim de bugetul pe alt an. Vom depune toate eforturile pentru ca seniorii României să nu fie nevoiţi să îşi aştepte drepturile nici măcar o zi în plus”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Poşta Română a anunţa, printr-un comunicat, că va începe distribuirea pensiilor pe data de 6 ianuarie, cu două zile mai târziu decât normal.

Potrivit companiei, pensiile din sistemul public de pensii (pensii de asigurări sociale de stat, agricultori, veterani de război, văduve şi văduve de război, IOVR) vor fi distribuite la domiciliu în perioada 6 – 17 ianuarie, iar la ghişeele subunităţilor poştale până în data de 19 ianuarie 2022.

Astfel, distribuirea pensiilor se va decala cu două zile în luna ianuarie, deoarece banii pentru drepturile sociale vor fi viraţi în conturile Poştei Române începând cu 4 ianuarie, după cum se întâmplă la fiecare început de an, se precizează în comunicat.