Când ar putea intra complet România în Schengen?

România și Bulgaria se pregătesc să devină membre cu frontiere maritime și aeriene în spațiul Schengen.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că negocierile vor continua, iar Guvernul își propune să realizeze integrarea completă până la sfârșitul anului 2024.

Marcel Ciolacu a declarat că România a înregistrat un progres semnificativ în privința aderării la Schengen.

El a subliniat că, după 13 ani de stagnare, s-a obținut în cele din urmă o decizie politică privind eliminarea restricțiilor la granițele aeriene și maritime, precum și posibilitatea emiterii de vize Schengen.

”România a făcut mare pas înainte în ceea ce privește Schengen. După 13 ani în care nu s-a întâmplat absolut nimic, am reușit în sfârșit să avem o decizie politică privind ridicarea granițelor aeriene și maritime și posibilitatea emiterii de vize Schengen”, spune șeful Guvernului.

Procesul este ireversibil

Marcel Ciolacu a menționat că, pentru prima dată, s-a atins un stadiu ireversibil în procesul de aderare la Schengen.

El a subliniat că eforturile vor continua la nivel politic și tehnic, prin intermediul ministerelor de resort, cu scopul de a finaliza definitiv acest proces în cursul anului curent.

”Pentru prima dată, avem un proces ireversibil. Vom continua să lucrăm atât la nivel politic, cât și tehnic – prin intermediul ministerelor de resort, pentru ca anul acesta să încheiem definitiv acest proces”, continuă prim-ministrul.

Marcel Ciolacu a afirmat că România se află pe picior de egalitate cu celelalte țări din Europa, subliniind că economia țării ar trebui să beneficieze în întregime de statutul de membru Schengen.

spațiul Schengen
SURSA FOTO: Dreamstime

Nivel record de absorbție

Marcel Ciolacu a menționat că, pentru prima dată, au atins un nivel record de absorbție de peste 93% pe exercițiul financiar 2014-2020. El a adăugat că, în total, anul trecut, au fost încasați peste 13,7 miliarde de euro de la Comisia Europeană, inclusiv sumele din PNRR.

”Pentru prima dată am reușit să atingem un nivel record de absorbție, de peste 93%, pe exercițiul financiar 2014-2020. În total, anul trecut am încasat peste 13,7 miliarde de euro de la Comisia Europeană, cu tot cu sumele din PNRR”, spune prim-ministrul.

Marcel Ciolacu a declarat că au colaborat anul trecut cu Banca Națională a României pentru:

  • a aduce inflația la o singură cifră
  • u reușit acest obiectiv pentru a proteja puterea de cumpărare a oamenilor

”Am lucrat anul trecut cu Banca Națională a României pentru a aduce inflația la o singură cifră și am reușit acest lucru, pentru a proteja puterea de cumpărare a oamenilor”, continuă Marcel Ciolacu.

Inflația a scăzut în România

Marcel Ciolacu a menționat că, prin măsurile luate, inflația a înregistrat o scădere semnificativă. De la un maxim de 16,8% în noiembrie 2022, ea a ajuns la 6,7% în prezent. De asemenea, a indicat că estimările BNR pentru 2024 arată o inflație sub 5%.

”Prin măsurile luate, inflația a scăzut de la un maximum de 16,8% în noiembrie 2022 la 6,7% în prezent, iar în 2024, estimările BNR arată o inflație de sub 5%”, a mai spus șeful Executivului.