Ministrul Agriculturii este în tensiune maximă. La Camera Deputaților se dezbate moțiunea îndreptată împotriva sa. PSD îi reproşează ministrului Agriculturii că după 17 luni de guvernare nu a învăţat nimic, iar agricultura traversează cea mai neagră perioadă, lucru care nu a fost cauzat doar de pandemie şi secetă, ci în special de incompetenţa lui Adrian Oros.

„Domnilor guvernanţi, ţara are nevoie de hrană, iar fermierii au nevoie de susţinere în momente de criză! Şi fermierii sunt tot privaţi şi plătitori de taxe la bugetul de stat, buget pe care l-aţi măcelărit doar pentru interesele dumneavoastră de grup! Fermierii îşi strigă disperarea în stradă, sunt executaţi de bănci şi furnizorii de in-puturi, cu banii din subvenţii şi-au plătit arendele, iar acum nu au bani să înfiinţeze culturile noi de primăvară. Unii dintre ei, pentru a trece iarna şi a pune hrană pe masa copiilor, au început să-şi vândă animalele, utilajele agricole sau chiar şi pământul!

PSD îl desființează pe ministrul Oros

S-a ajuns aici pentru că, aşa cum ne arată realitatea momentului, ministrul Adrian OROS nu are experienţa şi priceperea necesară pentru a gestiona multiplele probleme ale agriculturii româneşti. A recunoscut-o chiar dumnealui încă de la începutul mandatului atunci când ne-a anunţat cu stupoare că dânsul «învaţă problemele agriculturii la minister!!!» Iată că după 17 luni de guvernare, nu aţi învăţat nimic, domnule OROS!

Agricultura românească condusă de dumneavoastră, traversează cea mai neagră perioadă, iar acest lucru nu a fost cauzat numai de pandemie sau secetă, ci mai ales de incompetenţa, amatorismul şi mitomania de care daţi dovadă. Cu alte cuvinte, este prea mare pălăria Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru capul dumneavoastră, domnule Adrian OROS! Şi nu o spunem noi, ci o spun în cor fermierii români”, arată PSD în textul moţiunii simple.

Atac direct pe tema banilor pentru fermieri

Social-democraţii îi reproşează lui Adrian Oros că în campania electorală a susţinut că plăteşte despăgubirile către fermier. Cu toate acestea, nu au fost alocaţi banii necesari. Chiar ministrul Agriculturii a votat împotriva acestui amendament pentru asigurarea sumelor necesare.

PSD îi mai aminteşte ministrului Oros că toate programele pentru îmbunătăţirea sectorului de irigaţii în România au fost elaborate înaintea mandatului său. Totodată, i se cere ministrului Agriculturii să legifereze pentru fermierii români, nu pentru cei străini. Social-democraţii îi mai acuză pe Adrian Oros că prin modificarea legii care vizează vânzarea terenurilor agricole în extravilan vrea să vândă bucată cu bucată terenul rămas în proprietatea românilor.

Aceasta este a treia moţiune simplă iniţiată de PSD, după moţiunile la adresa ministrului Economiei şi Sănătăţii, ambele respinse de Parlament.