Calendar Ortodox 2020. Sărbătoare mare în 2 septembrie! Ce trebuie să faci azi pentru ajutor imediat

Sfântul Mucenic Mamas / Mamant este un sfânt martir din secolul al III-lea și este protector al copiilor și adolescenţilor, fiind grabnic ajutător al acestora, după cum scrie crestinortodox.ro. Acesta s-a născut în Paflagonia din părinți creștini, Theodot și Rufina. Părinții acestuia au fost întemnițați pentru că nu au lepădat credința în Hristos și astfel Sfântul Mamant s-a născut în închisoare.

Pe vremea domniei lui Aurelian viața a fost o crudă prigoană pentru creștini, nefiind iertați nici copiii. Astfel, pe când avea doar 15 ani, Mamant ajunge înaintea împăratului. Când acesta i-a cerut să renunțe la credința în Hristos, Mamant refuză și este supus la multe chinuri: biciuire, ardere cu făclii, ca în cele din urmă să fie aruncat în mare. Un înger al Domnului l-a scos din mare și l-a dus pe un munte de lângă Cezareea. Aici, fiarele sălbatice s-au îmblânzit datorită rugăciunilor acestuia.

Calendar Ortodox 2020. Sărbătoare mare în 2 septembrie! Ce trebuie să faci azi pentru ajutor imediat

Viața Sfântului Mamas arată, pe lângă puterea omului sfânt asupra naturii și a întregii creații, rolul omului în natură, adică înălțarea ei la Creatorul. Urcarea sfântului pe animalul sălbatic arată rostul omului de a ridica întreaga făptură la o rânduiala din care aceasta a căzut, odată cu căderea lui Adam.

Biserica îl privește și drept ocrotitor al păstorilor, al orfanilor și al victimelor torturate, iar în Cipru, locul unde este cel mai bine cunoscut, o mulțime de biserici îl poartă drept ocrotitor. Un număr de 14 biserici sunt renumite astfel pentru evlavia lor față de acest sfânt.

Troparul Sfântului Mucenic Mamant, glasul al 4-lea:

Mucenicul Tău, Doamne, Mamant, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Calendar Ortodox 2020. Sărbătoare mare în 2 septembrie! Ce trebuie să faci azi pentru ajutor imediat