Ultima săptămånă a adus o calmare a pieţei de acţiuni de la Bucureşti, după scăderile importante din perioada anterioară, dar valoarea tranzacţiilor se păstrează extrem de redusă.

Vineri, în primele 120 de minute de tranzacţionare cu acţiunile SIF Oltenia erau încheiate tranzacţii cu doar 25.000 de acţiuni. Am ales acest emitent deoarece ocupă în mod frecvent prima poziţie în topul săptămånal după valoarea tranzacţiilor. Şi faţă de începutul anului SIF Oltenia este cel mai tranzacţionat, cu o valoare a schimburilor ce deţine o pondere de peste 13% în rulajul total al bursei. Valoarea redusă a tranzacţiilor permite mişcări ample ale cursului de tranzacţionare pe perioade scurte de timp, cea mai mare parte a tranzacţiilor fiind executată emoţional, fără a se ţine seama de fundamente. Acelaşi lucru se întåmplă şi în pieţele regionale, unde companii cu situaţii financiare foarte bune sunt afectate de sentimentul negativ din pieţele consacrate.

Indicele principal BET a înregistrat o scădere săptămånală de 1,6%, cel mai afectat fiind indicele sectoral BET-FI. Indicele Societăţilor de Investiţii Financiare a pierdut aproape trei procente, pånă la 40.198 puncte, adică minimul din luna iulie 2006. Comunicatul prin care Banca Transilvania a anunţat în primul semestru un profit net de 111,4 milioane lei, în creştere cu 40% faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut nu a reuşit să menţină cursul de tranzacţionare în creştere decåt în prima oră a şedinţei de luni. Acţiunile Banca Transilvania au încheiat a cincea şedinţă de scădere consecutivă, ultima tranzacţie fiind efectuată la 0,336 lei/acţiune. O evoluţie similară a înregistrat şi BRD – Groupe Société Générale, care a consemnat o scădere săptămånală de 1,6%, pånă la 18,7 lei/acţiune. Perioada analizată a readus creşteri pentru cele două societăţi de îngrăşăminte. Azomureş a adus acţionarilor un cåştig de 31% (fiind înregistrat vineri un nou maxim istoric, la 0,795 lei/acţiune), iar Amonil, de aproape 25 de procente.

Volatilitatea cursului este extrem de ridicată în cazul acestor emitenţi, tranzacţiile fiind recomandate în special speculatorilor.

S-au mai remarcat în această săptămånă cu evoluţii favorabile Rompetrol Well Services, cu o creştere de 15%, Prodplast (Ă13%) şi Impact (Ă13%). La polul opus am avut companii, precum Compa şi Antibiotice, cu scăderi de 9%, respectiv 8%. În sectorul petrolier s-a înregistrat o evoluţie mixtă. Acţiunile Petrom au continuat evoluţia descendentă începută la finele lunii mai, ultima tranzacţie fiind încheiată la minimul acestei perioade, de 0,426 lei, iar Rompetrol Rafinare, după mai multe săptămåni de scădere, a cåştigat 3%, pånă la 0,0527 lei.

În finalul săptămånii, scăderile au revenit pe pieţele de acţiuni după ce petrolul a stabilit un nou maxim istoric de tranzacţionare, foarte aproape de 147 dolari pe baril, în urma tensiunilor din Iran şi a îngrijorărilor legate de furnizarea acestuia din Nigeria şi Brazilia.