115-15958-26_g1_eurusd.jpgAscensiunea cotaţiei EUR/USD către nivelul de 1,6000 a fost întreruptă brusc. Piaţa, orientată clar spre creşterea euro, a primit două veşti care au determinat o schimbare a trendului pe termen scurt.

În mare, atenţia investitorilor s-a orientat spre cele mai importante două evenimente ale săptămånii: datele despre şomajul din Statele Unite şi declaraţia lui Jean-Claude Trichet de după şedinţa BCE.

Piaţa aştepta deja veşti rele despre şomaj, în urma raportului ADP, care a arătat că, în luna iunie, economia americană a pierdut 79.000 de locuri de muncă în sectorul privat. Datele raportului oficial, publicat pe 3 iulie, au arătat o pierdere de numai 62.000 şi o rată a şomajului constantă la 5,5%. Deşi datele nu sunt nici pe departe bune, sunt totuşi ceva mai bune decåt estimările, motiv pentru care dolarul a început să se întărească în faţa euro. Al doilea eveniment a fost şedinţa BCE, care a avut loc în aceeaşi zi, la care dobånda de referinţă la euro a fost ridicată cu 0,25%, pånă la 4,25%. Piaţa avea deja „în preţ“ această modificare, precum şi o declaraţie „hawkish“ a lui J.-C. Trichet, în urma faptului că inflaţia din zona euro a ajuns, în iunie, la 4%. Surpriza a venit de la faptul că J.-C. Trichet a livrat un mesaj neutru, moment în care cotaţia EUR/USD a intrat în picaj, închizånd sesiunea la 1,5696 faţă de 1,5909, maximul sesiunii.

Aspectul interesant este tocmai această declaraţie. Se prea poate ca Trichet să nu fi dorit lansarea unui semnal în piaţă care să sugereze o serie a ridicărilor de dobåndă, tocmai pentru a împiedica euro să crească rapid peste 1,6000. Cu alte cuvinte, a încercat să „tragă de timp“, dar asta cu siguranţă nu îl va împiedica să ridice din nou dobånda de referinţă la euro, peste cåteva luni. Exact din acest motiv estimez că întreruperea de trend nu va dura mult.