O mie de euro este un preţ de referinţă în jurul căruia se plasează multe dintre lucrările de grafică-desen prezente în oferta curentă a galeriilor de artă şi în licitaţii. Chiar atunci când este vorba despre nume de primă importanţă ale picturii româneşti (Grigorescu, Tonitza, Baba, Ressu, Petraşcu, Pallady), există opere ale acestora în jurul pragului de 1.000 de euro, uneori şi sub acest prag.
Pentru marile colecţii, dar şi pentru cei în căutarea unui cadou interesant, Tonitza este autorul perfect. Lucrările sale sunt disponibile şi la preţuri foarte mari, şi la preţuri foarte mici, în funcţie de compoziţie, dimensiuni şi materialele folosite. Ultimul Tonitza vândut sub 1.000 de euro a fost, conform catalogului Tudor-art, „Două prietene“, creion şi laviu pe hârtie adjudecat cu 800 de euro la sfârşitul lui mai. La licitaţiile organizate în acest an au fost vândute 19 lucrări în tehnică minoră semnate de Tonitza, cu un preţ brut mediu pe lucrare de 1.613 euro. Cota este influenţată de două lucrări în guaşă şi pastel care s-au apropiat de 5.000 de euro fiecare. Un alt mare pictor cu multe vânzări de grafică este Theodor Pallady. Pentru el au fost înregistrate zece vânzări în prima parte a anului, cu preţuri între 800 şi 2.200 de euro.
„Decapotabilele“ graficii
Cele mai scumpe lucrări de grafică sunt guaşele şi pastelurile, apoi acuarela, tuşul, creionul. Urmează genurile reproductive (litografie, acvaforte, stampă, gravură), lucrări realizate în serii mici, cel mai adesea semnate, dar care nu sunt unicate. Ştefan Luchian şi Iosif Iser sunt campionii segmentului „alte tehnici picturale“, pastelurile lui Luchian fiind preţuite aproape la fel de bine ca pictura în ulei. Recordul este de 85.000 de euro pentru un pastel („După baie“, de Luchian, vândut în aprilie acest an), alte opt pasteluri ale sale trecând de 20.000 de euro. Pentru el, ultima vânzare sub 1.000 de euro este înregistrată cu 14 ani în urmă. Iser este un alt autor important de grafică, cu 185 de pasteluri, creioane şi guaşe vândute, faţă de doar 61 picturi în ulei. Dintre guaşe, şapte au depăşit plafonul de 10.000 de euro. Totuşi, cea mai recentă vânzare a fost de doar 409 euro pentru „Bărbat cu carte“, un tuş+acuarelă vândut în mai.
În cazul lui Nicolae Grigorescu, lucrările de grafică sunt rarisime, totuşi preţurile sunt incomparabil mai mici decât pentru picturile sale, unde recordul personal este de 270.000 de euro. În grafică-desen recordul lui Grigorescu este de 5.339 de euro, iar cele trei lucrări vândute anul trecut au fost în intervalul 1.429-2.500 de euro. Schweitzer-Cumpăna, Ressu, Mutzner şi ceilalţi pictori din top 20 sunt cu toţii prezenţi cu studii, eboşe sau lucrări autonome de grafică, la preţuri cuprinse, de regulă, între 500 şi 5.000 de euro. Avangardiştii români, mult mai gustaţi în străinătate decât la Bucureşti, au produs numeroase lucrări de grafică, iar pictori modernişti precum Baba şi Ţuculescu completează oferta de grafică cu lucrări care merg de la câteva sute de euro la peste 10.000.
Un cadou pe termen lung
Expertul casei de licitaţii AraArt, Ariadna Zeck, spune că atât în oferta caselor de licitaţii, cât şi a galeriilor, există numeroase lucrări de artă care pot fi potrivite pentru un cadou. „Într-o galerie de artă există ceva pentru toate bugetele, începând cu 50 de euro. Pot fi găsite lucrări de grafică, dar şi pictură a unor autori din rândul doi. Iar pentru cei cu bugete mai mici există antichităţi sau obiecte de mobilier“. Ea ilustrează cu oferta recentă de la AraArt: o tempera de Vasile Grigore la 420 de euro şi un tuş de Corneliu Michăilescu la 950 de euro. Preţurile incud ramele, adesea lucrări de artă ele însele, operele fiind împachetate gata pentru a fi oferite. „Arta poate fi un cadou interesant“, spune Ariadna Zeck, „cu atât mai mult cu cât valoarea operelor creşte în timp“.


Vasile Grigore, „Garoafe albe“, 420 de euro în licitaţia 10 de la AraArt


Marcel Iancu, „Cocoşul“, tuş şi acuarelă, 1.300 de euro


Ion Ţuculescu, „Ochii“, guaşă pe carton, adjudecată cu 13.000 de euro, după ce plecase de la o estimare de 2.600


Corneliu Baba,  „Femeie citind“, tuş pe hârtie, adjudecat
la 1.200 de euro

Theodor Pallady, „Jeni“, creion şi acuarelă, lucrare evaluată la 950 de euro