Orhideea Towers reprezintă o investiție totală de 75 de milioane de euro și are ca termen de livrare anul 2017. Construcția a demarat în luna octombrie 2015 cu lucrările de fundații speciale, realizate de compania Octagon Contracting & Engineering, care sunt în curs de finalizare. Compania PORR Construct va intra pe șantier în luna martie, conform calendarului stabilit de CA Immo. Acelaşi constructor lucrează şi pe şantierul complexului de birouri Metroffice de peste drum de staţia de metrou Pipera, proiect aflat în dezvoltarea austriecilor de la Immofinanz.

„Construcția Orhideea Towers, primul proiect pe care CA Immo îl dezvoltă de la zero în România, decurge conform planului. Este un proiect de mare anvergură, care nu doar va redesena zona de centru-vest a orașului, ci va stabili noi repere în ceea ce privește calitatea și sustenabilitatea unei clădiri de birouri”, a declarat Marian Roman, managing director CA Immo România.

Proiectul totalizează o suprafață închiriabilă de aproximativ 37.000 de metri pătrați și este compus din două turnuri de birouri, amplasate în forma literei H, conectate între ele printr-o punte cu suprafețe vitrate. Cele două turnuri vor avea 13, respectiv 17 etaje supraterane cu suprafețe de până la 2.700 metri pătrați pe etaj și câte două etaje subterane. Proiectul include 406 de locuri de parcare, precum și spații de depozitare pentru biciclete, cu dușuri și vestiare pentru bicicliști. 

Orhideea Towers va ocupa o parte din terenul foste fabrici de pâine Spicul, care a fost împărţit în trei loturi. Pe celelalte parcele, spaniolii de la Hercesa vor să construiască un ansamblu de locuinţe, iar asocierea Forte Partners (Ionuţ Dumitrescu, Johnny Jabra, Geo Mărgescu) începe săptămâna aceasta un proiect cu două clădiri de birouri.

În luna iulie a anului trecut, CA Immo a ajuns la un acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru a răscumpăra participaţiile minoritare deţinute de instituţia financiară în cadrul proprietăţilor preluate de austrieci de la Europolis, printre care se regăsesc două imobile de birouri şi terenul din zona Orhideea a Bucureştiului. Instituţia financiară deţinea 35% din Europolis Logistic Park de lângă Bucureşti, parc logistic vândut primăvara trecută către P3, şi mai avea câte 35% din clădirile de birouri Europe House din Piaţa Victoriei şi River Place de pe platforma Semănătoare şi dintr-un teren de 7.200 mp, parte din fosta fabrică de pâine Spicul din zona Orhideelor.

Focus pe capitale

Infuzia de capital adusă de milionarul rus Boris Mints în cadrul CA Immo anul trecut, prin achiziţii repetate de acţiuni, a schimbat şi direcţia de dezvoltare a grupului austriac. Compania a început să îşi cureţe portofoliul din România de toate proprietăţile din afara Bucureştiului. Astfel, în noiembrie 2014 a vândut spaţiul fostului magazin OBI din Sibiu către grupul german Hornbach şi parcul logistic Europolis de la marginea Bucureştiului către P3, încasând în jur de 130 mil. euro. Asta după ce în primăvara lui 2014 vânduse un teren de 8.200 mp din zona Barbu Văcărescu antreprenorului român Ionuţ Dumitrescu.

Pe lângă proprietăţile preluate de la Europolis în 2011, CA Immo mai deţine în România clădirile de birouri Bucharest Business Park şi Opera Center din Bucureşti şi un teren de 16 hectare în Sibiu. În total, CA Immo deţine în România clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă totală de 106.000 mp.

CA Immo se plasează pe locul patru în topul celor mai mari proprietari de clădiri de birouri din România, după Globalworth, Immofinanz şi Liviu Tudor. Austriecii încasează anual din închirierea birourilor din România circa 23 mil. euro.

Te-ar putea interesa și: