Huygens este o eticheta-acronim care recomanda calitativ (High-Level University Year to Gain Excellence in the Netherlands”) mediul academic olandez pentru care sunteti invitati sa optati pina la 1 februarie 2001, data limita de depunere a candidaturii. Programul abordeaza, din punct de vedere disciplinar, o paleta generoasa de studiu: stiinte exacte, studii comerciale, sociologie si, de ce nu, muzica clasica… Anual, sunt prevazute itre 150 si 200 de burse. Candidatii sunt selectati de catre un comitet alcatuit din cinci experti independenti, abilitati de Ministerul Educatiei, Culturii si stiintei din Olanda, responsabili, i egala masura, de managementul si implementarea programului Huygens. si, nu i ultimul rind, de confortul bursierilor.
Printre documentele necesare, vor fi incluse, pe linga CV, o scrisoare de motivatie, doua scrisori de recomandare redactate din partea unor cadre universitare. De asemenea, este necesar atestatul de limba engleza Toefl, cu un punctaj minim obtinut de 213 puncte (proba de computer) sau 550 (proba pe hirtie) sau un punctaj satisfacator la un test recunoscut international (IELTS, de exemplu). De asemenea, solicitantul va trebui sa ideplineasca criteriile de admitere la o universitate sau institut de cercetare din Olanda, facind dovada ca va fi acceptat de respectiva institutie de ivatamint sau stiinta.
Patru candidati se bat pentru un loc
Criteriile de selectie sunt foarte stricte, iar nivelul competitional impus i tara lalelelor este „destul de ridicat”, avertizeaza autoritatile olandeze. in ultimul an, au aplicat pentru obtinerea burselor peste 800 de candidati, depasind de patru ori numarul de locuri.
L?arile eligibile pentru programul Huygens, i numar de 53, sunt partenere educationale ale Olandei, statut dobindit prin acorduri bilaterale.
Trei sferturi din bursieri vor fi selectati din statele considerate „prioritare”, printre care se numara Ungaria, Cehia si state din Africa de Sud. Fara sa intre i linia itii, Rominia se afla, totusi, pe lista tarilor eligibile. Mai exact, face parte din plutonul de 46 de state care pot candida, i fiecare an, pentru un total de 60 de burse.
in schimb, tari ca Ungaria sau Cehia sunt cotate ca prioritare. De ce n-a reusit Rominia sa fie, i acest domeniu, ca si i mai multe altele, i primele rinduri invitam autoritatile de la Bucuresti sa reflecteze. Mai ales ca, sa nu uitam, Haga a sprijinit constant Bucurestiul i efortul de integrare europeana. Numarindu-se printre promotorii Uniunii Europene, Regatul Olandei a fost printre primii sustinatori ai extinderii acesteia. Mai mult decit atit, autoritatile de la Haga au fost cele care au propus, i vara acestui an, scoaterea tarii noastre de pe lista neagra a vizelor. Cu alte cuvinte, daca am fi fost mai activi i dezvoltarea parteneriatului cultural, am fi gasit, cu siguranta, usi deschise.
in ceea ce priveste bursele Huygens, trebuie mentionat ca, atita vreme cit rominii sunt acceptati printre candidati, sansa merita exploatata. Pentru anul universitar 2000-2001 sunt propuse, pentru itreaga lista de tari, peste 120 de burse Huygens. Acestea se acorda pentru o perioada care variaza itre trei si zece luni, i conformitate cu exigentele care vizeaza competenta si stimuleaza competitia.    

Statul olandez asigura lunar 1.545 guldeni
· durata bursei este itre trei si zece luni; fiecare bursier beneficiaza de o alocatie lunara i valoare de 1.545 guldeni (1.370 DM)
· bursa include: costurile de transport integral (Rominia-Olanda tur-retur), asigurarea medicala (echivalenta cu 75 de guldeni/ luna), taxele pentru obtinerea permisului de rezidenta i Olanda si a autorizatiei provizorii de „sedere”.
· cheltuielile neprevazute i bugetul acordat sunt suportate de catre student.

Scrisorile de recomandare dau greutate solicitarii
Criterii de eligibilitate pentru un solicitant Huygens:
· sa fi absolvit facultatea de maximum 2 ani;
· abilitati de comunicare i limba engleza sau olandeza (scris, citit);
· sa nu aiba mai mult de 35 de ani.
Dosarul trebuie sa includa:
· formularele de iscriere (se obtin de la Ambasada
Olandei), completate i limba engleza;
· o fotografie recenta;
· o scrisoare de motivatie;
· curriculum vitae;
· copii ale diplomelor de studiu si, daca este cazul, ale premiilor obinute;
· o scrisoare de confirmare, prin care institutia gazda garanteaza admiterea.
Scrisoarea trebuie sa contina urmatoarele elemente:
· denumirea programului (sectiunii) pentru care opteaza aplicantul;
· numele si pozitia coordonatorului universitar;
· descrierea modului i care proiectele propuse de candidat sunt apte sa contribuie la extinderea cooperarii interinstitutionale;
· doua scrisori de recomandare redactate de coordonatorii universitari;
· rezultatul testelor de limba engleza (Toefl pe computer minimum 213 de puncte, Toefl proba pe hirtie minimum 550 de puncte sau un punctaj satisfacator la teste similare, de exemplu IELTS), abilitati de utilizare a calculatorului;
· copie de pe pasaport.
Nota: Formularele pentru iscriere se pot obtine de la Ambasada Olandei. Dosarele se depun pina la data de 1 februarie 2001. Documentele necesare vor fi traduse, integral, i limba engleza sau olandeza.Pentru informatii suplimentare, puteti scrie un mail la: huygens@nuffic.nl si www.nuffic.nl.